Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft mijn hond groeipijn?

Groeipijn of enostosis is een aandoening die we alleen bij snelgroeiende middelgrote en grote honden zien. Het komt vooral voor op de leeftijd van 6 tot 18 maanden, een enkele keer tot de leeftijd van 2 jaar.

Hoe ontstaat groeipijn?

Bij snelgroeiende rassen maken de lange botten van de poten enorme groeispurten door. De botten worden langer en dikker en hierdoor wordt de voedingsbehoefte van het bot groter. Een bot wordt gevoed door bloed, dat door (slag)aders aan- en afgevoerd wordt via kleine gaatjes (= voedingskanalen) in het bot. Bij een groeiende hond moeten deze voedingskanalen meegroeien en dus in diameter toenemen. Bij een hond met enostosis gaat dit mis.  

Het voedingskanaal in het beenmerg kan de groei niet bijhouden. Hierdoor moeten relatief te grote aders en -slagadres door een te klein voedingskanaal lopen. Omdat de afvoerende aders als eerste worden dichtgedrukt hoopt zich vocht op tussen bot en beenvlies wat heel pijnlijk is. Deze pijn wordt groeipijn genoemd.

Wat zijn de symptomen van groeipijn bij honden?

Groeipijn is te herkennen aan kreupelheid. De kreupelheid kan meerdere poten betreffen, maar ook maar één. Ook kan het zijn dat de kreupelheid het ene moment intenser is dan het andere moment. Pups kunnen ook wat hangeriger of slomer en/of wat pieperig zijn.

Hoe kan de diagnose gesteld worden?

Diagnose kan gesteld worden door lichamelijk onderzoek. Je dierenarts zal druk uitoefenen op de botten. Bij honden met groeipijn zal dit gevoelig zijn en de hond zal reageren.

Om de diagnose te bevestigen wordt vaak nog een röntgenfoto gemaakt. Jonge honden kunnen namelijk om meerdere redenen kreupel lopen. Op een röntgenfoto is het goed zichtbaar als het om groeipijn gaat. Op de röntgenfoto is dan op de plaats van de vochtophoping een vlekkerig beeld te zien.

Wat is de behandeling van groeipijn bij honden?

Honden groeien vanzelf over groeipijn heen. Echter is het wel heel vervelend en pijnlijk voor de hond en kan het weken duren. Om die reden geeft een dierenarts vaak pijnstilling mee. De pijnstilling helpt de ontsteking die in het bot ontstaat te remmen, zodat de pijn sneller verdwijnt.

Verder is zoveel mogelijk rust en een overstap op een voeding wat extra laag is in calcium; speciaal voor middelgrote of grote honden aan te raden. Laat je dierenarts je hier meer informatie over geven. Honden groeien vanzelf over groeipijn heen, zodra ze zijn uitgegroeid.

Hoe voorkom je groeipijn bij je hond?

Je kunt groeipijn beperken, maar ook vaak voorkomen door pups en junioren voeding te geven die bij de leeftijd en formaat van de hond past. De voedingsstoffen zijn in deze voeding speciaal samengesteld voor opgroeiende honden en zorgen dat de hond zich gezond ontwikkelt.

De dierenarts

Vermoed je dat jouw pup mogelijk groeipijn heeft? Neem dan contact op met jouw dierenarts. De dierenarts kan controleren of jouw pup inderdaad groeipijn heeft. Ook kan jouw dierenarts je helpen een geschikte voeding te vinden voor jouw pup.