Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Verantwoord speelgoed voor je hond?

Naar hondenspeeltjes >

Geef jij jouw hond verantwoord speelgoed?

Speelgoed is heel belangrijk zowel voor de fysieke als de mentale bezigheid van je hond. Er zijn in principe twee soorten speelgoed: speelgoed voor de hond alleen en speelgoed dat gebruikt wordt om samen met het baasje te spelen.

Trekspeelgoed

Trekspeelgoed wordt gebruikt samen met het baasje. De hond en het baasje hebben allebei een kant van het trekspeeltje en de machtsstrijd vormt het spel. Let bij trekspeelgoed erop dat je hond niet de kleine draadjes doorslikt als hij zelf het trek- of flostouw tot zijn beschikking heeft. Bij puppy's tussen de 4 en 6 maanden moet je goed opletten wanneer je een trekspelletje aan het spelen bent. Deze pups zijn dan net aan het wisselen. 

Apporteren

Apporteerspelletjes worden vaak gedaan met een bal. Een bal kan echter gevaarlijk zijn. Zorg bij een bal altijd dat deze niet te klein en stevig genoeg is.

Tennisbal

Een ‘gewone’ tennisbal kan gevaarlijk worden wanneer je hond de bal als ware kaal eet. Al die stofjes komen in zijn buik terecht en kunnen zorgen voor verstoppingen. Tevens zorgt het materiaal van een tennisbal voor een snelle slijtage van het gebit. Voor grotere honden kan een tennisbal te klein zijn, waardoor er verstikkingsgevaar kan op treden. Er zijn speciale tennisballen van bijvoorbeeld KONG die gemaakt zijn van niet-scheurend vilt. Dit materiaal is duurzamer en is zachter voor de tanden en het tandvlees. Ook kun je kiezen voor een bal met een koord.

Stokken

Wanneer je buiten aan het wandelen bent kan het erg verleidelijk zijn om met een stok te apporteren. Apporteren met een stok kan gevaarlijk zijn. Stokken kunnen gemakkelijk splinteren en wanneer je hond de stok verkeerd vangt omdat de stok bijvoorbeeld recht uit de lucht komt vallen kunnen er veel ongelukken gebeuren.

Kauwbehoefte

Honden hebben van nature een kauw behoefte. Niet al het speelgoed is bedoeld om die kauwbehoefte te vervullen. Geschikt kauw- en kluifmateriaal zijn bijvoorbeeld van buffelhuid, maar ook een bot van nylon kan erg geschikt zijn. Een bot van nylon kan namelijk niet op, de hond zal hier een lange tijd plezier van hebben. Een bot van nylon kan echter voor puppy’s minder geschikt zijn door de hardheid van dit materiaal. Kauw- en kluifmateriaal zijn een goede afleiding en bevorderen de spijsvertering van je hond.

Tip: let bij kluiven er op dat je het laatste gedeelte weggooit. Dit stukje is vaak te klein, waardoor de hond kan stikken wanneer hij dit inslikt. 

Voerspelletjes

In het wild zijn honden continu op jacht voor voedsel. Onze huishonden krijgen een voerbak voorgeschoteld. Om deze maaltijd wat leuker te maken en om schrokgedrag tegen te gaan zijn er een heleboel voerspelletjes op de markt. Zo zijn er voerballen waarin je brokjes verstopt en je hond deze brokjes al draaiende eruit kan halen. Ook speeltjes van KONG zijn geschikt. Ze zijn gemaakt van duurzaam materiaal en in de opening van het speeltje kun je brokjes stoppen maar ook smeerworst en pindakaas. Let er bij speeltjes van KONG wel op dat je de juiste grootte kiest voor jouw hond. 

Aandachtspunten

  • Speelgoed is vooral leuk. Om het leuk te houden geven we een aantal tips:
  • Om speelgoed een langere tijd leuk te houden, kun je speeltjes omruilen. Geef bijvoorbeeld drie speeltjes en wissel dit na drie dagen weer om voor drie andere speeltjes;
  • Goed speelgoed heeft een element van jacht in zich;
  • Let altijd er op of speelgoed de juiste grote heeft voor je hond en dat er geen stukken speelgoed los kunnen raken in verband met inslikgevaar;
  • Wanneer speelgoed kapot gaat, gooi het dan altijd direct weg;
  • Houd je hond met speelgoed met losse onderdelen (bijv. plastic oogjes op een pluche knuffel) goede in de gaten;
  • Laat je hond alleen achter met veilig speelgoed.

Dierenarts

Wanneer je weet of vermoedt dat je hond iets door heeft geslikt: wacht niet en ga direct naar de dierenarts. Hierdoor kunnen verstoppingen zo snel mogelijk voorkomen worden.