Vrijwel iedere hond of kat raakt één keer in zijn leven besmet met wormen. Zie hier fabels of feiten over wormen inclusief toelichting van de dierenarts.
1. Ik zie geen wormen, dus mijn hond of kat heeft geen wormen
Helaas is dit wat veel mensen denken, maar de meeste wormen en wormeneitjes kun je niet met het blote oog zien. Alleen bij ernstige wormbesmettingen kun je wormen tegenkomen in poep of braaksel. Het is dan verstandig om direct contact op te nemen met je dierenarts.
2. Mijn hond of kat krijgt 2 tot 4 keer per jaar een ontwormtabletje en heeft dus geen wormen
Een ontwormtabletje is alleen werkzaam op het moment van inname. Als je vandaag je hond ontwormt, kan je hond twee dagen later een wormbesmetting oplopen. Omdat we meestal niet zien dat onze hond of kat besmet is (symptomen zijn vaak pas zichtbaar bij ernstige besmetting), wordt er door dierenartsen geadviseerd om je dier vier keer per jaar te ontwormen. Hierdoor kan een wormbesmetting niet uit de hand lopen.
3. Wormen zijn alleen besmettelijk voor dieren
Onwaar: juist omdat ook mensen besmet kunnen worden door ontlasting van honden, is er in de openbare ruimte meestal een opruimplicht ingesteld. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd worden met wormen door hondenpoep en kattenpoep in zandbakken, tuinaarde en van ongewassen groenten. Maar ook volwassenen kunnen besmet raken. Wormen die overdraagbaar zijn en dus gevaarlijk voor mensen, zijn onder andere spoelwormen en lintwormen.
4. Ontwormen is belastend voor het dierenlichaam
In de meeste gevallen zal je huisdier weinig merken van een ontworming. Bijwerkingen komen zelden voor, maar zijn wel mogelijk. Als je weet dat je huisdier gevoelig kan zijn voor bepaalde medicatie, dan kun je ervoor kiezen om een ontlastingsonderzoek te laten doen door je dierenarts. De dierenarts controleert dan op wormeneitjes in de ontlasting. Niet in ieder ontwormmiddel worden dezelfde stoffen gebruikt. Heeft jouw dier op een bepaalde ontwormkuur last van bijwerkingen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.
5. Ik voer mijn hond vers vlees, waardoor zijn maagzuur zuurder is en de wormen dood gaan
Dit klopt niet. Ten eerste leven wormen niet in de maag, maar meestal in de darmen. Ten tweede zou dit betekenen dat wolven en vossen die vooral vlees eten, geen wormen hebben. Deze dieren hebben echter geregeld een wormbesmetting. Rauw vlees kan zelfs juist een wormbesmetting en vele andere besmettingen veroorzaken.
Wil je direct ontwormingsproducten bestellen voor je huisdier? Bekijk dan onze ontwormingsproducten voor honden of onze ontwormingsproducten voor katten.
Wil je nog meer weten over wormen bij je hond of kat? Download dan direct ons gratis e-book "Wormen en de risico's". Klik op de afbeelding om verder te gaan.