Wanneer moet je de nagels van je hond knippen en hoe pak je dit aan? Paraveterinair Riky van der Ven geeft jou advies.
Is nagels knippen bij honden nodig?
Ja, het knippen van honden nagels kan nodig zijn. Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel ‘er naar lopen’. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren. Een ingescheurde nagel kan erg pijnlijk zijn voor een hond.
Normaal gesproken als een hond regelmatig (3 x per dag) wordt uitgelaten zullen de nagels vanzelf afslijten door de harde ondergrond (bijvoorbeeld het trottoir). Echter de duim aan de voorpoten en de wolfsklauw die sommige honden aan de achterpoten hebben, raken de grond niet. Deze nagels dien je het gehele jaar regelmatig te controleren en indien nodig te knippen. Doe je dit niet? Dan heb je kans dat de nagel in de hondenpoot gaat groeien. De duim en de wolfsklauw groeien namelijk rond.
Wanneer zijn de nagels van jouw hond te lang?
Bij een normale hondenpoot moet je zonder moeite een velletje papier onder de nagels kunnen schuiven. Kan dit niet, dan zijn de nagels te lang en moeten ze geknipt worden. Als je jouw hond hoort lopen (de nagels raken tijdens het lopen de grond) kan dit ook een indicatie zijn dat de nagels te lang zijn.
Let op: bij honden die een afwijkende voetstand hebben, kun je niet op deze manier bepalen of de nagels te lang zijn. In zo’n geval of bij twijfel kun je beter de dierenarts of -assistent raadplegen.
Hoe knip je de nagels van je hond?
De juiste nageltang voor jouw hond
Belangrijk bij het knippen van de nagels van een hond is dat je een nageltang gebruikt die geschikt is voor jouw formaat hond. Voor een chihuahua gebruik je een kleinere nageltang dan voor een Duitse dog. Belangrijk hierbij is dat je een tang pakt die fijn in jouw hand ligt en waarmee je nauwkeurig kunt knippen.
Het leven van de nagel
Aan het begin van de nagel zit het leven. In het leven zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat. Als je hierin knipt, dan doet dat je hond pijn en kan het flink bloeden. Het bloeden blijft gelukkig niet lang doorgaan, maar je kunt het eerder stoppen door er aluin of Nail-Safe op te doen.
Witte nagels
Bij witte nagels kun je het roze leven zien zitten. Dat is ontzettend handig, want dan weet je tot waar je kunt knippen. Knip de nagel op minimaal 2 mm van het leven af.
Is de nagel wat troebel en kun je niet goed zien waar het leven zit? Dan helpt het vaak als je een zaklampje achter de nagel laat schijnen. Je kunt het leven dan beter zien zitten.
Zwarte nagels
Veel hondeneigenaren vinden het eng om zwarte nagels te knippen, je ziet namelijk het leven niet zitten. Deze nagels dien je dan ook voorzichtig te knippen. Of je knipt steeds een klein stukje af, totdat je in het midden van de nagel een zwart stipje ziet. Zodra je dat zwarte stipje ziet, zit je dicht bij het leven en moet je stoppen. Ook kun je een beetje druk zetten met de nageltang voordat je de nagel daadwerkelijk kort gaat knippen. Trekt je hond zijn poot terug? Dan zit daar waarschijnlijk het leven. Herhaal dit vervolgens een paar mm lager, totdat je hond de poot niet meer terugtrekt.
Nagels knippen bij je hond aanleren
De meeste honden vinden het niet prettig als je aan hun poten zit, laat staan dat je hun nagels gaat knippen. Maar je kunt je hond leren dat het de normaalste zaak van de wereld is.
Dit kun je het beste doen met een stappenplan. Als eerste leer je je hond dat het oké is als je zijn poot aanraakt. Vergeet niet de hond te belonen.
Daarna doe je op het tempo van de hond nog de volgende stappen:
- Poot vastpakken
- Poot bekijken
- Poot bekijken en bewegen
- Poot en nagels bekijken
- Poot optillen, een nagels knippen
Probeert je hond zijn poot terug te trekken, houd de poot dan vast en stel je hond gerust en wacht tot je hond het vasthouden accepteert. Blijft je hond terugtrekken, dan ga je te snel en doe je een stapje terug. Vergeet niet bij elke overwinning te belonen, hoe klein ook. Uiteindelijk zal je hond nagels knippen geen probleem meer vinden.
Toch een specialist?
Durf je niet zelf de nagels van je hond te knippen of lukt het niet? Dan kun je de dierenarts of -assistente om hulp vragen. Ze zullen de nagels voor je knippen. Ook kun je vragen ze jou te begeleiden zodat je het de volgende keer zelf kunt.
Dien je vaak de nagels van je hond te knippen terwijl je hond wel regelmatig buiten komt? Dan kan dit ook een ander oorzaak hebben. Zo kan je hond kreupel lopen of de nagels van je hond slijten scheef af. Raadpleeg je dierenarts voor advies.