Facebook Pixel

Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Met de hond in de auto?

Lekker met je hond naar het bos, op vakantie of naar de dierenarts? Lees in dit artikel hoe je jouw hond veilig en comfortabel meeneemt in de auto.

Wetgeving & Veiligheid

In tegenstelling tot andere landen is het in Nederland niet verplicht om je hond te vervoeren in een reiskennel of autogordel. Het is echter wel aan te bevelen, een hond ‘los’ vervoeren kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden:

  • bij plotseling remmen of een botsing kan jouw hond met hoge snelheid naar voren schieten;
  • jouw hond kan de bestuurder afleiden;
  • tijdens het openen van het portier kan jouw hond zo de weg op schieten.

In o.a. Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland is het wel verplicht om je hond vast te zetten in de auto.

Verschillende opties

Hoe vervoer je jouw hond veilig? Welke opties zijn er?

Autogordel

De autogordel is niets meer dan een speciaal verlengstukje wat vastgeklikt kan worden aan het tuig van jouw hond en in de gordel. De bedoeling is deze zo kort mogelijk te houden zodat de hond niet in ongemakkelijke posities terecht kan komen en bekneld raken. De hond moet net genoeg ruimte te hebben om fatsoenlijk te kunnen zitten en liggen.

Het wordt aangeraden om de autogordel aan een tuig vast te klikken en niet aan een halsband. Een halsband kan je huisdier verwonden en kan gemakkelijker losschieten. Wat maakt een tuig een goed én veilig tuig voor in de auto?

  • Wijde en opgevulde riemen zorgen ervoor dat de druk tijdens een botsing verdeeld is. Bovendien zit dit extra comfortabel voor jouw hond.
  • Goede pasvorm. Zorg dat het tuig goed aansluit op jouw hond en je hond zich er ongehinderd in kan bewegen.
  • Verankering. Het oog aan de riem waar de autogordel aangeklikt dient te worden moet van zware kwaliteit zijn zodat hij niet afbreekt bij plotselinge druk.

Zet je hond niet vast op een plaats waar zich een airbag bevind. Deze zijn ontworpen voor volwassen mensen. Dieren kunnen zich er ernstig aan bezeren.

Reismand/-kennel

Een reismand of kennel kun je zowel op de achterbank als in de bagageruimte kwijt. Kies je voor de achterbank, zet de mand dan dwars op de rijrichting en maak hem met de autogordel vast tegen de rugleuning. Kies je voor de bagageruimte, zet deze dan dwars tegen de achterkant van de rugleuning vast. Haal de hoedenplank weg voor voldoende zuurstof.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een reismand? Zorg dat de mand groot genoeg is zodat je hond er in kan liggen. Een draadmand of een stoffen mand/draagtas is minder veilig voor in de auto. Kies liever voor een stevige kunststof of aluminium constructie.

Autorek

Een autorek is een rek dat je plaatst tussen de achterbank en de bagageruimte zodat je hond niet naar voren kan schieten bij een ongeluk. Het wordt vaak aangeraden om je hond alsnog vast te zetten met een tuig aan één van de bagage ogen in jouw achterbak. Deze bevinden zich op de bodem of onder aan de zijkant van de achterbak. 

Uit het raam hangen

Veel honden vinden het lekker om tijdens het rijden hun kop uit het raam te steken. Kijk hier mee uit! Je hond kan hierdoor meer kans krijgen op oor- en oogontstekingen en kleine honden kunnen zelfs uit de auto springen. Toch een raampje open voor frisse lucht? Er zijn speciale hekjes te koop die je tussen het raam en het dak kan klemmen zodat het raam een stukje open kan, maar dat je hond niet zijn kop naar buiten kan steken.

Wagenziekte/reisziekte

1 op de 6 honden heeft last van wagenziekte. Met een aantal reistips en eventueel een geruststellend middel kan de reis iets minder vervelend gemaakt worden. Lees hier meer over reisziekte bij honden.

Wennen

Sommige honden vinden autorijden maar niets. Dit komt dan vaak omdat ze het associëren met vervelende ervaringen (bijvoorbeeld die nare behandeling bij de dierenarts) of ze hebben last van wagenziekte. Hoe laat je een hond wennen aan de auto? Het beste is om hier van puppy af aan al mee te beginnen. Geef je hond een paar keer zijn eten in de auto terwijl deze geparkeerd staat. Ook kun je een paar keer in de auto gaan zitten samen met je hond, zonder te gaan rijden. Bouw het langzaam op en rijd vervolgens kleine afstanden naar ‘leuke’ plekjes.  Geef geen kauwsnacks ter afleiding. Wanneer je plotseling moet remmen, kan de snack jouw hond bezeren. Als je toch iets ter afleiding wil geven kies dan bijvoorbeeld voor een Kong Classic in het juiste formaat (groot genoeg!) en vul hem met iets lekkers.

Wat mee te nemen

Ik ga op reis en ik neem mee… Wat zijn nou handige dingen om mee te nemen in de auto als je op pad gaat met je hond?

  • water (zie hier drinkbakken speciaal voor onderweg);
  • voer/beloningssnacks;
  • extra lijn;
  • aanlegspiraal om je hond vast te zetten;
  • handdoek (voor de zwemmers of die onverwachte regenbui);
  • poepzakjes;
  • ehbo doosje;
  • schoonmaakmiddel voor kleine ongelukjes;
  • zorg dat de hond een penning o.i.d. draagt met zijn naam en het adres/telnr. van zijn/haar baasje.

In en uitstappen

Kan jouw hond moeilijk in- en uitstappen uit de auto? Kleine honden, jonge honden of honden die (tijdelijk) fysiek beperkt zijn kunnen gebaat zijn met een hulpmiddel. Zo zijn er speciale loopplanken en opstapjes voor de auto. Op deze manier worden de gewrichten minder belast dan wanneer hij/zij in de auto springt. Met de CareLift tuigen kun je jouw hond ondersteunen met de sprong in de auto, camper of bus.

Bescherming interieur

Wil je liever niet dat er modderige poten op je achterbank komen of dat de bekleding beschadigd? Er zijn diverse handige en leuke autohoezen en –dekens te koop om dit te voorkomen. Er zijn hoezen voor de passagiersstoel, de achterbank en de kofferbak.

Download e-book

Wil jij nog meer weten over reizen met je hond? Download dan direct ons gratis e-book "Reizen met je hond". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book