Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Alles over de ziekte van Weil (Leptospirose) bij honden

Wat is de ziekte van Weil? Wat zijn de symptomen? Hoe ziet de behandeling eruit? Onze dierenarts geeft je graag advies.

Wat is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil (Leptospirose) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Bij een besmetting vermenigvuldigen deze bacteriën zich in het bloed en veroorzaken bloedingen. De bacteriën gaan zich nestelen in organen (meestal nieren en lever), die daardoor slechter gaan functioneren.

Zoönose

De ziekte van Weil is een van dier op mens overdraagbare ziekte (zoönose), die ernstige gevolgen kan hebben. Een op de twintig mensen die deze ziekte krijgt, komt zelfs te overlijden. Tussen de besmetting en ziek worden zitten 2 tot 20 dagen. De symptomen lijken meestal op griep: koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Hoe raakt een hond besmet?

Honden raken besmet via de huid en slijmvliezen. Veel zoogdieren kunnen de ziekte dragen, denk aan ratten, honden, runderen, paarden en varkens. De besmetting kan direct of indirect plaats vinden. Direct via het eten van prooien of het oplopen van bijtwonden. Indirect kunnen honden besmet raken via stilstaand water, modderpoelen, uitlaatplaatsen of grasvelden die besmet zijn met de urine van geïnfecteerde dieren.

De meeste besmettingen zijn in de zomer of in de vroege herfst. Leptospiren kunnen bij temperaturen van 18°C of hoger tot 6 weken in de grond overleven. In stilstaand water 3 maanden en langer.                                              

Wat zijn de symptomen?

Niet iedere hond wordt ziek na een besmetting. Vooral jonge honden kunnen erg ziek worden. Honden met de ziekte van Weil kunnen de volgende klachten vertonen:

  • apathie/sloomheid;
  • geen eetlust;
  • braken en diarree (eventueel met bloed);
  • geelzucht
  • koorts;
  • gewrichts- en spierpijn/stijfheid;
  • veel drinken en plassen (nierfalen) tot zelfs het stoppen van de urineproductie;
  • neurologische afwijkingen;
  • slijmvliesbeschadigingen van bek, ogen en geslachtsdelen;
  • hoesten (mogelijk met bloed) en benauwdheid.

Diagnose

De ziekte van Weil kan aangetoond worden met een bloedonderzoek waarbij de afweerreactie (antilichamen) van het lichaam tegen de bacterie worden gemeten. In de urine is de bacterie ook aantoonbaar, maar niet ieder urinemonster van een ziek dier bevat leptospiren.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De ziekte van Weil is te behandelen met antibiotica. Antibiotica zal de infectie bestrijden, maar zal de schade aan de inwendige organen (met name de nieren) niet altijd kunnen terugdraaien. Het is belangrijk om de hond een infuus te geven om nier- en leveraantasting tegen te gaan. Ook worden er vaak medicijnen gegeven tegen braken en diarree.

De prognose is afhankelijk van de mate van aantasting van de organen en de snelheid waarmee de behandeling wordt ingezet.

Is de ziekte van Weil te voorkomen?

Je kunt je hond jaarlijks laten vaccineren tegen deze ziekte. Pups van 12 weken oud worden via de ‘puppycocktail’ geënt tegen de ziekte van Weil. Sinds 2013 is er een vaccinatie die tegen de vier belangrijkste typen van Leptospirose beschermt. Vraag je dierenarts om meer informatie. Gevaccineerde honden kunnen de ziekte als nog krijgen, maar worden minder ernstig ziek.

Onze preventietips:

  • mijd plekken waar veel ongedierte voorkomt;
  • laat je hond niet drinken uit water waar veel ratten voorkomen;
  • laat je hond niet zwemmen in warm, stilstaand water.

Dierenarts

Herken je symptomen? Ga dan direct naar de dierenarts. Een vlotte diagnose zorgt voor een grotere kans op volledige genezing.