Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Kiezen voor één of twee konijnen?

Kun je beter één of twee konijnen nemen? Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om te leven in groepen. Dit betekent echter niet dat een konijn niet graag alleen is. Ben je niet veel thuis en zit het konijn vaak alleen? Dan is het altijd beter om (minimaal) twee konijnen te nemen.

Onze tips voor een succesvolle konijnenvriendschap:

  • Begin in een neutrale ruimte, een plek dat beide konijnen nog niet kennen.
  • Laat je konijnen helpen. Door je konijn te steriliseren/castreren voorkom je dat ze ongewenst gedrag gaan vertonen door hormonen zoals dominant en agressief gedrag. Een mannetjes konijn kun je vanaf 4/5 maanden castreren (na de castratie 2-3 weken wachten), een vrouwtje kan gesteriliseerd worden vanaf 6 maanden. Een vrouwtje steriliseren wordt medisch vaak geadviseerd omdat op latere leeftijd vaak eierstoktumoren en baarmoederontstekingen voorkomen.
  • Geef je konijnen de ruimte denk aan een uitloop of ren of een kooi met twee verdiepingen zodat ze hun eigen ruimte hebben. Mochten er spanningen zijn kunnen ze hiervan wegvluchten en een ‘time-out’ nemen.
  • De meest succesvolle koppeling is vaak een (gecastreerd) mannetje en een vrouwtje in dezelfde levensfase.

Is het niet mogelijk om een konijn erbij te nemen? Zorg dan dat je jouw konijn zoveel mogelijk ruimte en beweging geeft zodat hij/zij zijn natuurlijke gedrag kan vertonen. Daag jouw konijn uit met bijvoorbeeld voerspel en vergeet niet een berg hooi en een knuffelbeest achter te laten als je niet thuis bent.