Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Oormijten bij je konijn?

De psoroptes cuniculi, de naam van deze mijt graaft zich in de bovenste lagen van de huid in. Hierdoor ontstaat er een ontsteking, die voor jeuk en dikke korsten in het oor zorgt.

Wat zijn de symptomen?

Een konijn met oormijt schudt vaak met zijn kop, flappert veel met zijn oren en krabt veel aan zijn oren. In de oren zitten bruinige korsten en de oorschelp is ontstoken en stinkt.

Wat te doen als je konijn oormijt heeft?

Oormijt is erg besmettelijk. Als je meerdere konijnen hebt zijn ze waarschijnlijk al besmet. De mijt is wel diersoort specifiek, hij is hierdoor niet overdraagbaar op andere dieren of mensen. Bovendien als je niet meteen je konijn laat behandelen kan de ontsteking dieper in het oor gaan. Dit kan uiteindelijk zelfs tot de hersenen, met als gevolg een hersenvliesontsteking.

Het beste is om naar de dierenarts te gaan als je vermoed dat je konijn oormijt heeft. Wanneer de dierenarts je konijn behandeld heeft is het belangrijk dat je ook de mijten in de omgeving te lijf gaat. Verschoon het hok en maak het hok extra schoon met bijvoorbeeld Veip halamid-d.