Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft je hond oorproblemen?

Bekijk oorproducten voor je hond >

Veel voorkomende oorproblemen bij katten

Katten hebben een bijzonder ontwikkeld gehoor. Wist je dat je viervoetige vriend frequenties hoort die wij als mensen niet kunnen horen? Zijn buitengewone gehoor stelt hem bijvoorbeeld in staat om zelfs in het donker efficiënt te jagen. Zijn gehoor is ook een stuk gevoeliger, dus hij vangt geluiden beter op dan wij. Alle reden dus om zuinig te zijn op dit orgaan, dat voor je kat zo belangrijk is. Laten we eens kijken wat veel voorkomende oorproblemen zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

Verzorging van kattenoren

Zoals je weet is je kat van nature een hygiënisch dier. Hij zal er alles aan doen om zijn lichaam - dus ook zijn oren - schoon te houden. Het is toch prachtig om te zien hoe een kat met zijn tong zijn voorpootje nat maakt en vervolgens over zijn oortjes aait? Toch kan het gebeuren dat er vet, vuil of zelfs ongedierte in de oren terechtkomt. Het is daarom belangrijk om regelmatig te checken of de oren van je kat schoongemaakt moeten worden. Voor de gehoorgang zijn er oorreinigingsmiddelen, voor de oorschelp speciaal ontworpen doekjes. Deze producten hebben een pH-waarde (zuurgraad) die afgestemd is op katten oren.

Oorproblemen herkennen

Hoe weet je of je kat een oorprobleem heeft? Dingen om op te letten zijn onder andere roodheid, hoge temperatuur, stank en jeuk. In zulke gevallen is het het best om te overleggen met je dierenarts. Wat zijn een aantal veel voorkomende problemen bij katten?

Oormijt

Oormijt zijn kleine parasieten die in de gehoorgang van je kat kunnen leven. Ze komen vooral voor bij jonge katten. Deze mijten veroorzaken jeuk, waardoor je kat gaat krabben. Hierdoor ontstaan vaak wondjes in het oor. Oormijt is zeer besmettelijk.

Oorontsteking

Oorontsteking bij je kat gaat vaak gepaard met pijn, jeuk, veel oorsmeer, schilfers en rode verkleuring. Bovendien gaan de oren stinken.

Te veel oorsmeer

Oorsmeer is normaal. Maar als een kat te veel oorsmeer heeft, kan het problemen veroorzaken, zoals ontstekingen. Het is daarom goed om te veel oorsmeer te verwijderen met een reiniger. (Niet met wattenstaafjes!) Normaal gesproken is het niet nodig om de oren van je kat regelmatig te reinigen.

Contact met je dierenarts

Mocht je twijfelen over de gezondheid van je kattenoren, neem dan direct contact op met je dierenarts. Hij of zij weet natuurlijk als geen ander wat je het beste kunt doen om de oren van je kat gezond te houden of weer gezond te krijgen.