Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Zomerse tips: hoe voorkom je dat je huisdier oververhit raakt?

Het is zomer! Heerlijk: dat betekent lange, zonnige dagen buiten doorbrengen. Onze harige metgezellen zijn vaak ook van de partij, maar let op: warm weer kan gevaarlijk zijn. Naarmate de buitentemperatuur begint te stijgen, is het slim extra voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat je leuke dag in de zon niet verandert in een reis naar de dierenarts.

Lees hieronder enkele eenvoudige tips om te voorkomen dat je huisdier oververhit raakt. Zo blijft het ook voor je huisdier aangenaam bij hitte.

  • Laat je huisdier nooit achter in een auto. Ook niet als je in de schaduw geparkeerd staat, of met de ramen open.

  • Geef je huisdier extra water. Gehydrateerd blijven is cruciaal op warme dagen. Of je huisdier nu binnen of buiten is, zorg ervoor dat de waterbakken altijd gevuld zijn met vers, koel drinkwater.

  • Overdrijf niet met buitenactiviteiten. Veel honden weten niet wanneer ze een pauze nodig hebben, het is daarom belangrijk om regelmatig schaduwrijke drink- en rustpauzes in te lassen. Vermijd langdurig buiten zijn tijdens het heetste moment van de dag, van 12.00 uur tot 17.00 uur. Als je je hond toch een wat langere wandeling wilt geven, doe dit dan ‘s ochtends of ‘s avonds. Ga bij temperaturen boven de 20 graden liever niet fietsen met je hond. Wil je je hond toch ‘moe’ maken? Kies voor hersenwerk/denkspelletjes. Een mentaal voldane hond is namelijk een tevreden, kalme hond. Denk hierbij aan een snackbal of Kong Wobbler, een hondenpuzzel, zoekspelletjes, etc. En ook voor de kat zijn er trainingsspelletjes!

  • Bescherm de poten van je huisdier tegen hete oppervlakken, zoals asfalt. Heet asfalt kan ervoor zorgen dat je huisdier extra snel opwarmt en de voetzooltjes kunnen verbranden. Laat je huisdier zoveel mogelijk in het gras of in de schaduw lopen.

  • Wees extra voorzichtig met oudere huisdieren en honden en katten met kortere neuzen. Net als oudere mensen kunnen oudere huisdieren bijzonder gevoelig zijn voor hogere temperaturen. En bepaalde rassen met kortere neuzen (zoals mopshonden, buldoggen en Perzische katten) lopen een groter risico op oververhitting omdat ze niet effectief kunnen hijgen. Ook dieren met overgewicht zijn extra kwetsbaar.

  • Laat geen ramen openstaan op plekken waar je huisdier onbeheerd bij kan. Open, niet-afgeschermde ramen vormen namelijk een reëel gevaar voor huisdieren, die er vaak uit vallen. Vertrouw niet op raamhorren om te voorkomen dat je huisdier naar beneden valt.

  • Barbecueën? Gezellig! Vergeet niet dat eten en drinken dat vaak bij barbecues hoort, giftig kan zijn voor huisdieren. Zoals alcohol, rozijnen, druiven, uien, chocolade en producten met de zoetstof xylitol. Ook satéprikkers zijn berucht, omdat honden ze nogal eens opeten en dit regelmatig tot een operatie leidt.

  • Houd je huisdier vrij van parasieten die vaker voorkomen bij warm weer, zoals vlooien en teken en ontworm ze regelmatig (of laat ontlastingsonderzoek doen).

  • Maak ‘ijsjes’ voor extra verkoeling. Smeer een likmat in met het favoriete natvoer van je hond of kat en vries het in. Of, voor de hond: vul een Kong met natvoer (eventueel iets aanlengen met water) of yoghurt, sluit de onderkant af met wat brokjes of een stukje aluminiumfolie (dat laatste uiteraard eerst verwijderen voordat je de Kong aan je hond geeft). Zet de Kong in een beker of schaaltje, zodat hij rechtop blijft staan. Zet de Kong in de vriezer tot hij bevroren is.

    Houdt de likmat of Kong wel eerst even onder de kraan om het vast vriezen van de tong tegen te gaan. En geef deze ijsjes altijd onder toezicht en niet teveel ineens. Voor een bendevrij huis, geef het ijsje in de tuin.

  • Er zijn meerdere koelproducten op de markt voor huisdieren. Op een koelmat kunnen ze lekker liggen, en voor honden zijn er koelhalsbanden en koelvesten. Het voordeel van een koelmat is dat het dier er zelf op kan gaan liggen als hij of zij het prettig vindt. Het voordeel van een koelhalsband of koelvest is dat het ook onderweg te gebruiken is, bijvoorbeeld tijdens de wandeling.

  • Konijnen hebben het snel te warm, houd konijnen indien mogelijk binnen op warme dagen. Ze zijn erg vatbaar voor oververhitting. Zorg ervoor dat ze voldoende toegang hebben tot schoon, koel water. Ook schaduw is belangrijk. Hang indien nodig een schaduwdoek op in je achtertuin om ze schaduw te geven.

  • Vermijd het hanteren van je konijn zoveel mogelijk in extreme hitte. Dit kan leiden tot extra stress.

  • Ook konijnen en knagers liggen graag op een koelmat of koelelement. Er bestaan soorten speciaal voor konijnen en knaagdieren, zoals deze.

  • Met warm weer krijgen konijnen sneller last van madenziekte, oftewel myiasis. Myiasis wordt veroorzaakt door vliegen die eitjes leggen in de aangekoekte uitwerpselen die vastzitten in de vacht van een konijn. Zorg voor een kwalitatief goed dieet zodat je konijn geen last heeft van plakpoep, controleer regelmatig zijn achterwerk en houd het hok goed schoon. Een anti-myiasis spray kan helpen bij de preventie.

  • Als laatste: ook wilde dieren hebben het moeilijk in warm, droog weer. Vogels, egels en andere kleine zoogdieren kunnen door de aanhoudende droogte erg moeilijk water en voedsel vinden en raken uitgedroogd en verzwakt. Het is een kleine moeite om ze te helpen: zet elke dag een vers bakje water neer waar katten niet bij kunnen. Ook bijvoeren mag, want door het droge weer is er veel minder voedsel voor vogels en egels. Geef wel het liefste speciaal dierenvoer, en geen brood of restjes, dit is vaak te zout of om andere redenen niet geschikt. Egels mogen wel droge kattenbrokjes.