Wist je dat veel huisdieren hun lichaamstemperatuur niet op dezelfde manier kunnen reguleren zoals mensen dat doen: door te zweten? Honden hebben slechts een klein aantal zweetklieren in hun voetzooltjes en de belangrijkste manier waarop een hond zijn lichaamswarmte reguleert, is door te hijgen. Ook katten en konijnen hebben maar weinig zweetklieren en zweten niet zoals mensen. Ze kunnen daarom warmte slechter afvoeren en snel oververhit raken. Dieren met overgewicht, hele jonge of oude dieren, en dieren met een korte neus lopen extra risico.
In de hitte van de lente en de zomer kan het dan ook wel eens lastig zijn om onze huisdieren koel te houden. Een koelmat is hiervoor een handig hulpmiddel.
Wat is een koelmat?
Koelmatten zijn ontworpen om honden en andere huisdieren koel te houden op warme dagen. Er zijn grofweg twee verschillende soorten koelmatten: matten die gevuld zijn met een verkoelende gel, en matten die gevuld zijn met water/ijs.
Een koelmat op gelbasis is meestal zelfkoelend en hoef je niet eerst in de vriezer te leggen of nat te maken. Sommigen moeten wel eerst worden natgemaakt met water.
Een koelmat op waterbasis bevat meestal ijspakketten die eerst in de vriezer moeten worden gelegd.
De meeste koelmatten die tegenwoordig te koop zijn, zijn zelfkoelende matten op gelbasis.
Je huisdier wordt gekoeld doordat hij of zij op de mat gaat liggen. Veel huisdieren liggen bij warmte graag op een koud oppervlak zoals tegels – een koelmat is vergelijkbaar, alleen blijft deze veel langer koel.
Koelmatten zijn niet alleen bedoeld voor warme ruimtes – ze kunnen ook op koelere plekken binnenshuis worden gebruikt, voor een effectieve afkoeling nadat je huisdier is gaan wandelen bijvoorbeeld.
Hoe werkt een koelmat?
Zelfkoelende matten worden geactiveerd door gewicht of druk. Er is hierbij geen water, koeling of elektriciteit nodig. Deze matten zijn gevuld met een niet-giftige gel die de lichaamswarmte van je huisdier absorbeert wanneer er druk (hun gewicht) op de mat wordt uitgeoefend. Deze koelmatten geven de hitte weer af als ze even niet worden gebruikt. Handig!
Voor konijnen en knaagdieren bestaan er ook koelpads (Ice Pods), gevuld met een gel die voor gebruik een paar uur in de vriezer moeten worden gelegd.
Wat zijn de voordelen van een koelmat?
Koelmatten hebben de volgende voordelen:
- Ze zijn erg effectief
- Er is geen elektriciteit nodig, handig voor onderweg (in de auto, op vakantie, etc.)
- Ze zijn makkelijk schoon te maken
Zijn er ook nadelen?
Echte nadelen zijn er niet. Soms moet je huisdier even wennen aan de koelmat. Dan kun je ze overhalen om erop te gaan liggen door hun favoriete speeltje of iets lekkers op de mat te leggen.
Als je huisdier graag dingen sloopt, is het belangrijk om in de gaten te houden dat hij de koelmat niet kapotmaakt. Hoewel de gel van de meeste koelmatten niet giftig is, is het niet de bedoeling dat je huisdier de gel oplikt/opeet. Gebruik de koelmat daarom onder toezicht.
Als laatste: je huisdier moet uiteraard altijd de keuze hebben om eraf te kunnen. Hij moet zelf kunnen bepalen hoe lang hij op de koelmat wil blijven liggen.
Heb je n.a.v. dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.