Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe ziet het ideale huis eruit voor een binnenkonijn?

Je hebt een konijn aangeschaft en wil deze graag binnen houden. Wat heb je nodig? Waar dien je rekening mee te houden?

1 +1 = 2

Konijnen leven graag in groepen. Hou daarom minimaal twee konijnen samen. De beste match is in principe een mannetje en een vrouwtje. Het is vaak het beste om beide dieren te castreren, als je geen plannen hebt voor een nestje. Niet gecastreerde dieren kunnen bovendien op latere leeftijd gaan vechten. Dit komt door de hormonen die door hun lijfjes gieren. Castratie kan dit voorkomen. Voor vrouwtjes konijnen is castratie (in volksmond: sterilisatie) tevens aan te raden wegens gezondheidsredenen. Castratie vermindert de kans op o.a. baarmoederontstekingen en tumoren bij de eierstokken.

Zet nooit zomaar een stel konijnen bij elkaar, ze kunnen stevig vechten en elkaar verwonden. Laat ze langzaam aan elkaar wennen en houd ze, zeker de eerste tijd, goed in de gaten.

Veel ruimte

Konijnen hebben een flink hok nodig. Voor een dwergkonijntje voldoet een hok van 80 x 150 centimeter. Voor twee konijnen van een kilo of twee moet een hok al 80 x 200 centimeter zijn. Voor een paartje konijnen van 2,5 kilogram tot 5 kilogram is een oppervlakte van 0,3 vierkante meter per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dus twee konijnen van 4 kilogram hebben een hok nodig van 100 x 240 centimeter. Voor konijnen zwaarder dan 5 kilogram heb je een hok nodig van 0,25 vierkante meter per kilogram lichaamsgewicht.
Als je geen groot genoeg hok kunt vinden binnen je budget, kun je ook een ren maken aan een bestaand hok. Haal het deurtje uit het hok, zodat de konijnen in de ren kunnen wanneer ze willen.

Actieve konijnen

Konijnen hebben veel beweging nodig dus als je konijnen binnen houdt, laat ze dan een paar uur per dag vrij rondlopen. Let er goed op dat er geen elektriciteitskabels liggen waar ze aan kunnen knagen en dat er geen giftige planten staan.

Waterbakje of flesje?

Een waterbakje is bij konijnen vaak niet ideaal. Ze kunnen het vaak gemakkelijk omstoten, waardoor het hok nat wordt. Ook kan er allerlei viezigheid in het drinkwater terecht komen, waardoor je regelmatig het waterbakje schoon moet maken.
Een waterflesje aan de kooi hangen is het meest praktisch. Het wordt niet vies, ligt niet in de weg en kan niet omgegooid worden. Vergeet niet om dagelijks het flesje goed om te spoelen en te voorzien van vers water.

De bodem

Je kunt op de bodem als eerste een laag kranten leggen als extra beschermlaag, maar dit hoeft niet per se. Daar bovenop leg je de bodembedekking waar jij voor kiest. Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren.

Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.

Vergeet niet om hooi in de kooi te leggen. Alle konijnen hebben dit nodig. Hooi kan ook als bodemdekker dienen, maar vergeet dan niet om dagelijks vers hooi toe te voegen. 

Schuilplaats

Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken. Maar er zijn ook diverse leuke huisje, tunnels en platforms van onder andere hout te koop.

Speelgoed

Wilde konijnen zijn de hele nacht op zoek naar eten. Een huiskonijn krijgt zijn voer in een voerbakje voorgeschoteld. Om de maaltijd van je konijn leuker te maken zijn er allerlei puzzels en speeltjes te koop waarin je voedsel kunt verstoppen. Zo blijft je konijn actief en ga je verveling tegen.

Schoonmaken

Het binnenhok moet regelmatig worden schoongemaakt. Toch zeker één keer per week en bij warm weer twee keer per week, in verband met de kans op vliegenmaden (myiasis). Lees hier meer over myiasis. 

Konijnen zijn over het algemeen zindelijk, ze hebben meestal een ‘toilethoek’. Zelfs als je jouw konijnen in huis los laat lopen zullen ze hun behoefte op een vaste plek doen. Maak de toilethoek dagelijks schoon. Ververs regelmatig de bodembedekking en haal resten van groenvoer weg.