Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Zoek je gezond voer voor je konijn?

Bekijk ons konijnenvoer >

Help, mijn konijn heeft maden (Myiasis)!

Heeft je konijn last van madenziekte (Myiasis)? Wat kun je dan doen? Lees in dit artikel alles over deze aandoening: hoe het ontstaat, wat de symptomen zijn, hoe je het behandelt en hoe je het kunt voorkomen.

Eitjes van vliegen

Myiasis (ook wel huidmadenziekte of vliegenlarveziekte genoemd) ontstaat door vliegen, vaak de blauw-groene bromvlieg of de groene vleesvlieg, die eitjes willen leggen. Ze zoeken daarvoor een ruimte die warm en vochtig is. Zo vind je maden vaak in compostvaten en containers. Ook kunnen ze zich voortplanten op dieren zoals konijnen, schapen en kippen. Vooral voor konijnen is deze ziekte erg gevaarlijk en deze kan de dood tot gevolg hebben.

Hoe raakt jouw konijn besmet met Myiasis?

In de zomermaanden komt de madenziekte het meeste voor. De vlieg kiest meestal voor een plek onder de staart of tussen de achterpoten van het konijn. Als je konijn een wondje heeft of een wat viezer achterwerk heeft, maakt zij meer kans op een besmetting. De vlieg legt eitjes op het konijn en na enkele uren tot dagen komen deze eitjes uit. Deze maden zien er uit als kleine wit/gele wormpjes van enkele millimeters en groeien uit tot ongeveer 1 cm. Ze zetten zich vast in de huid en scheiden stoffen af die de huid en het onderhuids weefsel laten afsterven. Dit weefsel eten de maden vervolgens op. Hierdoor ontstaat er een bloedvergiftiging en als je konijn niet snel behandeld wordt, kan je konijn binnen twee dagen sterven.

Wat zijn de symptomen van Myiasis?

Hoe kan je zien dat je konijn lijdt aan Myiasis? Wees alert op:

  • Wondjes en roodheid in de buurt van de anus of aan de binnenkant van de achterpoten
  • Vreemde kale plekken
  • Apathisch gedrag en sloomheid
  • Onderhuidse verdikkingen
  • Verminderde eetlust

Als je maden op de vacht ziet kun je er van uit gaan dat er ook al maden onder de huid van het konijn zitten. Zodra je bovenstaande symptomen herkent of je konijn heeft zichtbaar maden, ga dan direct naar je dierenarts. Myiasis is een erg agressieve ziekte en hoe sneller je erbij bent hoe meer de dierenarts voor jouw konijn kan betekenen.

Hoe wordt Myiasis behandeld?

Wanneer de dierenarts Myiasis heeft vastgesteld, zal de dierenarts beginnen met de behandeling. Het konijn zal gewassen worden zodat de huid en vacht schoon zijn. Vervolgens zullen alle maden één voor één verwijderd dienen te worden met een pincet. Soms wordt dit gedaan onder een roesje. Na deze behandeling krijgt het konijn pijnstillers en antibiotica.

Wanneer jouw konijn zeer ernstig is besmet met Myiasis is een behandeling soms niet meer mogelijk.

Hoe voorkom je Myiasis?

Hoe kun je Myiasis voorkomen?

  • Goede hygiëne: hou het konijnenhok schoon en verwijder dagelijks de uitwerpselen van je konijn
  • Wassen: was het achterwerk van je konijn als dit vies is. Je kunt je konijn met zijn achterwerk in een bak water zetten en de aangedane plek langzaam los laten weken.
  • Hor: scherm je hok af met een fijne vitrage of vliegengaas.
  • Regelmatig controleren: controleer je konijn op wondjes en maden, vooral in warme periodes (mei t/m september).
  • Spray je konijn preventief in met de Anti-Myasis spray van bijvoorbeeld AST Farma.