Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Ebook vlooien hond

Last van vlooien?

Wij hebben alles om vlooien te bestrijden

Vlooienmiddelen voor honden >

Heeft mijn dier een vlooienallergie?

Heeft jouw hond/kat last van heftige jeuk en huidproblemen? Komen deze klachten voornamelijk voor in de zomer en de herfst? Dan kan het zijn dat jouw dier een vlooienallergie heeft.

Wat is een vlooienallergie?

Een vlooienallergie is een allergie waarbij het dier allergisch is voor het speeksel van een vlo. Het speeksel van de vlo is het allergeen.

Iedere keer wanneer een vlo jouw dier bijt laat hij speeksel achter dat er voor zorgt dat het bloed niet direct kan stollen. Dit speeksel is de veroorzaker van de jeuk die een dier normaal gesproken ervaart na een beet. Een dier met een vlooienallergie ondervindt echter een veel heftigere vorm van jeuk.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer jouw hond/kat een vlooienallergie heeft ontwikkeld krijgt hij/zij na een beet extreme jeuk. De jeuk vindt vooral plaats op de rug, in de liezen, bij de buik en net voor de staart.

De jeuk is zo heftig dat het dier blijft likken, bijten en krabben. Hierdoor kan de huid beschadigd raken waardoor er wondjes en kale plekken kunnen ontstaan. Deze beschadigde huid kan gaan ontsteken, zo kan er een hotspot ontstaan. Een hotspot (pyotraumatische dermatitis) is een lokale huidontsteking die het dier zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en/of te krabben. De huidontsteking geeft ook weer jeuk, waardoor de hotspot steeds groter wordt.

Diagnose

De dierenarts zal op basis van de klachten eerst adviseren je dier te ontvlooien. Wanneer jouw huisdier een vlooienallergie heeft verdwijnen de symptomen niet na deze behandeling. Bij een vlooienallergie blijft de jeuk namelijk aanhouden, ook al is er geen vlo te bekennen.

Jouw dierenarts kan vervolgens met een huidtest of een bloedtest onderzoeken of jouw dier allergisch is voor vlooienbeten.

Wat te doen?

Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven en indien nodig vacht wegscheren en het geïrriteerde gebied schoonmaken en verzorgen. Voor een snel wondherstel kan bijvoorbeeld een hotspot-spray de plek(ken) verzachten en verzorgen. Tevens werkt een dergelijke spray verkoelend en helpt het de jeuk te stillen.

Bij een vlooienallergie is de preventie van vlooien het beste medicijn. Zorg er daarom voor dat jouw dier altijd optimaal beschermd is tegen vlooien. Dit kan in de vorm van onder andere spot-ons en vlooienbanden. In ons gratis e-book 'Vlooien bestrijden' vind je alle informatie die jij nodig hebt voor een effectieve vlooienbestrijding.

Download gratis e-book