Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Waarom je hond laten vaccineren?

In principe bezoek je de dierenarts minimaal één keer per jaar. Dit is de jaarlijkse controle en daarbij wordt ook vaak gevaccineerd. Maar tegen welke ziektes wordt je hond eigenlijk gevaccineerd en is er ook een alternatief?

De grote cocktail

De grote cocktail wordt meestal één keer per drie jaar gegeven. In de grote cocktail zitten de vaccinaties tegen parvo, hondenziekte, leverziekte en ziekte van Weil of leptospirose.

Parvo

Parvo is vooral bekend als een typische puppy-ziekte, maar kan voorkomen bij honden van alle leeftijden. Parvo is gevaarlijk omdat het virus zeer besmettelijk is en niet alle honden (ook als ze behandeld zijn) de ziekte overleven. Dierenartsen zien deze ziekte vooral bij pups die bij broodfokkers en malafide handelaren met pups uit oost-bloklanden vandaan komen. Het parvovirus verspreidt zich door middel van ontlasting en braaksel.

Hondenziekte, ziekte van Carré of Distemper

De ziekte met de vele verschillende namen, hierdoor heeft niet altijd iedereen door dat het over één ziekte gaat. Ook als je hond ingeënt is, kunnen ze deze hondenziekte krijgen. Echter zijn de symptomen vele malen milder en is de ziekte makkelijker en sneller te behandelen. Hondenziekte is zeer besmettelijk, maar komt dankzij de vaccinaties weinig voor in Nederland.

Leverziekte, HCC of hepatitis

De hepatitis voor honden is niet gerelateerd aan de hepatitis voor mensen. Deze leverziekte kan bij jonge puppies binnen enkele uren fataal worden. De ziekte verspreidt zich snel en is moeilijk te voorkomen, doordat het resistent is tegen veel desinfectiemiddelen. Alleen bij een vroege diagnose is de prognose goed.

Zieke van Weil of leptospirose (lepto)

De ziekte van Weil is de bekendste variant van leptospirose. Leptospirose wordt veroorzaakt door verschillende types van de bacterie Leptospira. Al jaren komen er in Nederland twee soorten leptospirose voor. De laatste jaren traden er echter ziektegevallen van twee andere varianten op. Daarom beschermen de vaccins nu tegen 4 varianten (de L4 vaccinatie). Leptospirose is ook besmettelijk voor mensen.

Kennelhoest (Infectieuze hondenhoest)

Kennelhoest is een luchtwegontsteking. Zolang de ontsteking alleen in de bovenste luchtwegen zit  gaat deze vanzelf over na een week. Bij diepere ontstekingen is medicatie van de dierenarts nodig om de hond te genezen. Pups en oudere honden zijn risicogroepen en kunnen onder andere een longontsteking ontwikkelen als ze kennelhoest opgelopen hebben.

De vaccinatie is te vergelijken met de griepprik voor mensen. Een vaccinatie voorkomt niet 100% dat een hond luchtwegklachten krijgt, maar het voorkomt infectie van de meest agressieve bacterie en virus. Kennelhoest is vaak een verplichte vaccinatie bij hondenscholen en pensions, omdat kennelhoest zeer besmettelijk is.

Deze vaccinatie kan op twee manieren toegediend worden:

  • Neusdruppelmethode: dit is de meest gebruikte manier van vaccineren bij kennelhoest. Over het algemeen reageert het immuunsysteem hier beter op dan de injectie. Na ongeveer een week is de vaccinatie werkzaam.
  • Injectiemethode: Deze wordt minder gebruikt en dient na 2-3 weken herhaald te worden. Hierdoor is deze vaccinatie pas na 4 weken werkzaam. 

Veel pensions hebben vanwege de betere werking een sterke voorkeur voor de neusvaccinatie. Vraag dit tijdig aan de pensionhouder.

Rabiës  

Rabiës of hondsdolheid is een ziekte die dieren op mensen kunnen overdragen. Rabiës is dodelijk als het niet snel wordt behandeld.
Nederland heeft een rabiës-vrij status, dat houdt in dat er in Nederland geen gevaar is voor rabiës voor mensen. Echter is besmetting in andere Europese landen wel mogelijk.
Wanneer je wilt reizen met honden binnen Europa, is een geldige rabiës vaccinatie nodig. Duitsland en België mag je dus ook niet in zonder deze vaccinatie en andersom mag een hond zonder geldige vaccinatie ook Nederland niet in.
Deze vaccinatie kan pas met 12 weken bij pups gegeven worden en pas na 3 weken is deze geldig. Pups jonger dan 15 weken mogen hierdoor niet Nederland binnen.
De rabiësvaccinatie is in Nederland en EU-landen drie jaar geldig. Buiten de EU kan dit afwijken.

Vaccinatieschema

Je dierenarts houdt voor jou het vaccinatieschema bij voor jouw hond. Als je je hond elk jaar netjes laat vaccineren, kan dat er als volgt uit zien:

Voor pups:

Vaccinatieschema Pups

Voor volwassen honden:

Vaccinatieschema Honden

Niet enten, maar titeren

Wanneer je ervoor kiest om jouw hond op verantwoorde wijze zo min mogelijk te vaccineren dan kun je jouw hond laten “titeren”. De dierenarts controleert dan hoeveel antistoffen er aanwezig zijn in het bloed. Als er voldoende antistoffen zijn, hoef je niet te vaccineren en kun je het uitstellen. Je kan dan na een jaar weer titeren om te kijken of er nu wel vaccinaties noodzakelijk zijn.

Titeren is mogelijk bij parvo, hondenziekte, leverziekte en rabiës. De ziekte van Weil of leptospirose en de kennelhoest kunnen niet worden gecondoleerd door middel van titeren.

Doordat het titeren van je hond relatief nieuw is in Nederland, is het nog niet bij alle dierenartsen mogelijk of is er een kleine wachttermijn in verband met het bestellen van het benodigde materiaal. 

Het titeren van rabiës is echter niet nieuw. Bij een aantal landen buiten de EU is het zelfs een importeis. Drie maanden na het de vaccinatie wordt dan door middel van een titerbepaling onderzocht of er voldoende antistoffen aanwezig zijn. Het bloedmonster wordt door jouw dierenarts naar een gecertificeerd laboratorium gestuurd. Deze geeft een verklaring af of de hond voldoende beschermd is. De EU stelt omgekeerd deze eisen ook aan bepaalde landen, waaronder Qatar.