Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe stop ik een hondengevecht?

Het komt voor dat honden naar elkaar grommen of uithalen. Dit is allemaal volkomen normaal, dit is de hondenmanier om te zeggen: stop, tot hier en niet verder. Dit komt vaak heel heftig over, maar is gelukkig al gauw weer voorbij. Een enkele keer breekt er echter een ‘echt’ gevecht uit, maar wat doe je dan?

10 tellen

Een deel van de gevechten zijn binnen tien tellen over. Voordat jij bij tien bent met tellen, druipen beide honden alweer af. Er moest even iets heel duidelijk gemaakt worden en dat is binnen enkele seconden gebeurt.

Dit soort ‘gevechten’ zie je vaak bij reuen die even moeten laten zien wie de baas is of tussen twee huisgenoten die het even niet met elkaar eens zijn. Deze gevechten zijn vaak niet zo intens en met wat ervaring herken je ze al snel. Meestal bijten ze dan ook niet door. Voordat jij ook maar in zou kunnen grijpen, is het al geregeld. 

Stappenplan bij een hondengevecht

Een deel van de gevechten stopt niet vanzelf. Daar sta je dan, midden in het bos, in je woonkamer of in de tuin, met twee vechtende honden, wat nu?

  1. Blijf vooral kalm. Ga niet schreeuwen en ga zelf geen geweld gebruiken. Dit kan het gevecht juist nog meer aanwakkeren. Hou paniekerige mensen op afstand. Blijf kalm en roep hard en duidelijk AF, NEE, KLAAR of een ander woord dat jij gebruikt om je hond ergens mee te laten stoppen. Als de honden nog oog hebben voor de omgeving, kan dit werken.
  2. Je kunt de honden ook laten schrikken. Maak een voor de hond onbekend hard geluid of gooi een emmer koud water over ze heen. Dit kan alleen helpen bij een gevecht van milde aard. De honden raken dan even gedesoriënteerd waardoor ze loslaten.
  3. Fysiek ingrijpen kun je alleen als je met meerdere mensen bent. Pas op dat de hond zich niet omdraait en jou beet pakt! Ieder grijpt één hond bij de achterzijde, tilt beide achterpoten op en loop achteruit (eventueel met draai). Is dit te gevaarlijk? Probeer het dan met een riem onder de buik en til de hond bij de liezen omhoog. Veel honden laten los bij gebrek aan grip onder de poten.
  4. Soms is het nodig om een stok tussen de kaken van de bijtende hond te plaatsen. Steek de stok achter de kiezen van de hond, de stok dient aan de andere kant van de bek er weer uit te komen. Met de hefboomtechniek zorg je dat de kaken opengaan. 
  5. Lijn na het onderbreken van het gevecht beide honden aan en laat ze niet meer los. De honden kunnen anders het gevecht weer gewoon oppakken zodra ze loskomen. 
  6. Wissel gegevens uit. Niets is zo vervelend als een gebeten hond hebben en het baasje van de bijtende hond knijpt er tussen uit. Dan ben je zelf namelijk ook de gebeten hond, want jij zit met de dierenartskosten. In veel gevallen worden de dierenartskosten door de verzekering vergoed van de eigenaar van de bijtende hond. Er is er dus geen reden om er vandoor te gaan. 

Is jouw hond gebeten door een andere hond? Dan kun je aangifte doen. Probeer in te schatten of het een eenmalig gebeuren is geweest of dat de bijtende hond een potentieel gevaar is. 

Dierenarts

Laat je hond altijd controleren door een dierenarts na een vechtpartij. Bijtwonden zijn zogenoemde ‘vieze wonden’. Ze zijn vies, omdat er in de wond een hele hoop mondbacteriën van de tegenpartij zitten. Hierdoor is er een vergrote kans op infecties. Daarnaast zijn bijtwonden vaak dieper dan ze lijken. Aan de oppervlakte is er maar een klein wondje te zien, maar onder de huid kunnen grotere beschadigingen zitten.

Mijn hond valt andere honden aan

Als een hond eenmaal ervaren heeft hoe het is om te vechten, kan het zijn dat deze dit vaker gaat doen. Vooral als grote, sterke honden merken dat ze succes hebben, kunnen ze veranderen in echte pestkoppen en gevaarlijk worden voor andere honden en omstanders. Raadpleeg daarom na een eerste gevecht altijd een gespecialiseerde trainer of gedragsdeskundige. 

Als je weet dat jouw viervoeter geen lieverdje is, kun je hem beter niet los laten lopen. Daarnaast kun je je hond muilkorven, nadat dit is aangeleerd.