Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Wat is FORL?

FORL (Feline Odontoclastische Resoptieve Laesie) of tandhalslaesies is een pijnlijke aandoening die we vrijwel alleen bij katten zien.

Net als bij cariës bij mensen, ontstaat er bij FORL ook een gaatje in de tand. Echter is de oorzaak anders dan bij cariës. Glazuuretende cellen (odontoclasten) zorgen er normaal gesproken voor dat de glazuurlaag op de tanden langzaam vernieuwd wordt en zo gezond blijf. Maar bij FORL zijn deze cellen als het ware op hol geslagen. Ze worden zo actief dat er niet alleen glazuur verwijderd wordt, maar er hele gaten in de tand ontstaan. Vaak worden meerdere tanden en kiezen getroffen door FORL.

We weten inmiddels dat FORL gepaard gaat met een erfelijke factor, daarnaast kan tandvleesontsteking, tandsteen en tandplak de kans op FORL waarschijnlijk vergroten.

Symptomen

Bij FORL kun je een bloederig randje zien zitten tussen de tand en het tandvlees. Verder kun je nog de volgende symptomen tegen komen:

  • uit de mond stinken;
  • veel speekselen;
  • slecht eten en afvallen;
  • afwijkende kop houding met eten, met een scheve kop eten;
  • niets kouds eten of drinken;
  • plots stoppen met eten of drinken;
  • humeurig zijn.

FORL begint meestal op de tandhals, net onder het tandvlees  en is daardoor in het begin niet zichtbaar. Wanneer een FORL zich uitbreidt naar de rest van de tand, wordt het zichtbaar. Uiteindelijk kan de gehele tand aangetast worden.

Behandeling

De gaatjes vullen heeft geen zin, doordat de glazuuretende cellen gewoon doorgaan en nieuwe gaatjes maken. FORL is niet te genezen.


De enige effectieve behandeling is het verwijderen van de aangetaste tanden en kiezen. Op die manier kan de kat pijnvrij leven. De meeste katten hebben overigens geen last van een paar tanden en kiezen minder met eten. Tijdens de behandeling worden direct de gezonde tanden en kiezen goed gereinigd.

Om de kans te verkleinen dat FORL toeslaat in de overgebleven tanden en kiezen kan een goede gebitsverzorging helpen. Een goede gebitsverzorging bestaat allereerst uit het poetsen van tanden. Speciale dentalbrokken, mondwater en kauwsnacks kunnen verdere ondersteuning bieden.  

Dierenarts

Veel katten laten niet snel zien dat ze pijn hebben. Merk je dat je kat één of meerdere van de bovenstaande symptomen heeft, dan is contact opnemen met je dierenarts verstandig. Laat het gebit sowieso ook altijd even nakijken bij de periodieke gezondheidscontrole van je kat.

Wil jij nog meer weten over gebitsproblemen bij katten? Download dan direct ons gratis e-book "Een gezond gebit". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book