Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Pas op voor oververhitting!

Houd je hond koel met een coole koelmat >

Warm weer? Pas op voor oververhitting!

Als wij mensen het warm krijgen beginnen we te zweten. We hebben zweetklieren over ons hele lijf en door de verdamping van het vocht koelt ons lijf af. Honden hebben dat systeem niet. Zij kunnen slechts afkoelen door te hijgen en warmte af te voeren via hun voetzolen. Omdat honden niet over hun hele lijf warmte kunnen afvoeren, hebben zij het ook veel sneller warm dan mensen. 

Wat is oververhitting?

Oververhitting is het extreem stijgen van de lichaamstemperatuur, zodanig dat de hond niet meer normaal kan functioneren. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur tussen de 40,5 en 42 graden Celsius is.

Als de lichaamstemperatuur tegen de 42 graden aanloopt, veranderen de eiwitten in het bloed en de samenstelling van het bloed verandert. Het wordt dik en stroperig en kan niet meer goed rondstromen. De hond raakt in een coma en overlijdt.

Symptomen van oververhitting

De symptomen van oververhitting zijn: extreem hijgen (tong ver uit de bek); kwijlen; soms ook overgeven; de hond lijkt niet op jou te reageren oftewel er is sprake van apathisch gedrag; de slijmvliezen in de bek en de tong zijn donkerrood of zelfs paars; de hond verslapt of de hond zakt zelfs in elkaar; bij langere oververhitting trekt de kleur weg uit de tong en het tandvlees wordt grauw.

Snel ingrijpen

Bij een hond die aan hyperthermie lijdt is het zaak snel in te grijpen. Als de symptomen nog niet ernstig lijken maar de hond vertoont wel ongemak, zoek dan snel een schaduwplek en koel de hond af. Dit gaat het beste met een natte handdoek die je over hem heen legt en nat houdt. Gooi geen koud water over de hond heen! Laat de hond drinken of sprenkel water in zijn bek.

Als de hond ernstigere symptomen van oververhitting lijkt te hebben is een natte doek niet genoeg. Het is dan zaak ergens water te vinden. Bel desnoods ergens aan en vraag om een tuinslang of een emmer water. Nogmaals: gooi niet zomaar koud water over de hond heen, maar begin het koelen geleidelijk. Het allerbeste is om de hond in een bad lauw water te laten zakken.

De lichaamstemperatuur moet onder de 40 graden Celsius komen. Als de hond weer bij zijn positieven komt en minder hijgt, dan kun je het koelen stoppen.

Ga wel met de hond naar een dierenarts. Oververhitting kan schade toebrengen aan de organen en hersenen van de hond en dat is soms niet onmiddellijk merkbaar.

Warm? Kalm aan

Als de temperaturen stijgen naar 's zomerse temperaturen is het belangrijk om je hond(en) in de gaten te houden. Veel honden letten namelijk zelf niet zo goed op de signalen van hun lichaam. Als ze lekker aan het ravotten zijn of een molshoop aan het uitgraven zijn, letten ze nergens anders meer op. Het is aan jou om tijdig aan de rem te trekken en ze te laten rusten en afkoelen in de schaduw. Zorg daarbij voor voldoende koel (niet koud!) water om te drinken.

Het is het beste om bij warm weer je hond(en) rustig te houden. Wandel bijvoorbeeld alleen 's ochtends en 's avonds en ga met je hond zwemmen.

Aandachtspunten

  • Rassen met een korte neus, zoals boxers, buldoggen en mopshonden, zijn extra gevoelig voor oververhitting.
  • Als het extreem warm is kijk dan ook iedere avond even de voetzolen van de hond na op gesmolten teer en blaren. Bedenk dat de voetzolen een onderdeel van het koelsysteem van de hond zijn, ze zijn dus heel belangrijk op warme dagen.
  • Als je met je hond naar het strand gaat, zorg dan voor voldoende water en neem een ligdeken mee voor hem want het hete zand ligt niet echt fijn voor een hond. Zorg ook voor voldoende schaduw.
  • Oudere honden en pups moet je extra in de gaten houden bij warm weer.