Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Verlichting van verstopping bij je huisdier. Hoe laxeer je je hond of kat?

Ook huisdieren kunnen last hebben van droge, harde ontlasting, oftewel: verstopping. Andere woorden hiervoor zijn obstipatie of constipatie. Lees in dit artikel wat je eraan kunt doen als jouw huisdier moeite heeft met poepen door een verstopping.

 

Oorzaken van verstopping

Er bestaan verschillende oorzaken van verstopping. Helaas is de exacte oorzaak niet altijd te achterhalen. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Voerproblemen, zoals een dieet met te weinig vezels. Vezels stimuleren de darmen om goed te werken. Daarnaast werken ze in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen, hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. 

Ook honden die teveel botten hebben gegeten, kunnen last krijgen van verstopping.

  • Niet genoeg drinken of uitdroging. De ontlasting wordt hierdoor harder. Katten met nierproblemen zijn hiervan een bekend voorbeeld.
  • Te weinig lichaamsbeweging, waardoor de darmen niet gestimuleerd worden.
  • Een teveel aan opgelikte haren en haarballen, vooral bij de kat.
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers of anti-allergie medicatie.
  • Gedragsproblemen of stress.
  • Een onderliggende ziekte zoals een vreemd voorwerp in de darm, een hernia, of problemen met de anaalzakken. Ook pijn in de onderrug of de gewrichten kunnen ervoor zorgen dat je huisdier zijn ontlasting liever ophoudt.

   

Symptomen van verstopping

  • Pijn bij het poepen.
  • Minder vaak poepen.
  • Kleine harde drollen. Let op: heel soms is er juist sprake van vloeibare ontlasting, dit is vocht geproduceerd door de geïrriteerde en overprikkelde dikke darmwand. Dit wordt soms verward met diarree.
  • In ernstige gevallen: braken en stoppen met eten.

Een verstopping is meestal kortdurend en geen reden tot ongerustheid, maar als je hond of kat zich duidelijk niet goed voelt, niet wil eten of zelfs braakt is het aan te raden om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je dierenarts.

 

Wat kun je zelf doen?

Als je hond of kat slechts milde tekenen van verstopping vertoont, zijn er een paar remedies die je prima thuis kunt proberen om hun verstoppingsklachten te verlichten:

  • Geef een vezelrijk dieet. Er bestaan speciale dieetvoedingen met meer vezels. Neem voor een advies op maat contact op met ons.
  • Ook kun je losse vezels als Iso-gel® aan het dieet van je hond of kat toevoegen.
  • Het is belangrijk dat je huisdier voldoende drinkt. Geef blikvoer (hierin zit meer water) of doe wat water over de brokken. 
  • Zorg ervoor dat je huisdier voldoende beweging krijgt.
  • Gebruik een laxerend middel, zoals AA Laxulon® of Kat-a-lax®.

 

Laxeermiddelen

Laxeermiddelen worden gebruikt om de inhoud van de darmen en dus de ontlasting zachter te maken. Dit helpt om je hond of kat makkelijker te laten poepen.

Lactulose is hiervan een bekend voorbeeld. Dit middel wordt veel gebruikt als laxeermiddel voor de behandeling van verstopping. Het is een veilig laxeermiddel; het kan langdurig gebruikt worden en is niet toxisch wanneer je het gebruikt volgens de aanbevolen dosering. Lactulose is dan ook de werkzame stof in veel bekende laxerende middelen voor honden en katten, zoals Laxatract® en AA Laxulon®. Beide middelen zijn vergelijkbaar.

 

AA Laxulon® is een vloeibaar voedingssupplement (laxeermiddel) voor honden en katten met obstipatieproblemen. Het is erg veilig in gebruik. Dien het middel bij voorkeur toe in de ochtend. AA Laxulon® kan worden vermengd met het voer of het drinkwater of kan (voorzichtig) in de bek worden gespoten.

Voor katten bestaat er daarnaast een speciaal middel tegen haarballen: Kat-a-lax®. Dit is een mild laxerende anti-haarbal pasta, speciaal ontwikkeld voor katten die veel last hebben van haarballen. Kat-a-lax® verwijdert aanwezige haarballen en voorkomt bij regelmatig gebruik de vorming van nieuwe.

Heb je vragen n.a.v. dit artikel? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!