Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Wat te doen bij een (diepere) snee?

Dieren kunnen onbedoeld verwondingen oplopen tijdens het spelen, een onverhoopt gevecht met een rivaal of door een ongeluk. Als je een wond goed behandelt en in de gaten houdt hoeft dit lang niet altijd een groot probleem te zijn.

Kijk altijd goed hoe diep de wond is en waar de wond zit. Is het een kras of een sneetje dan hoef je niet veel meer te doen dan het wondje dicht te houden tot het bloeden stopt. Dit kun je doen met een schone doek of zelfs met je vingers. Daarna de wond spelen met schoon water (gekookt en afgekoeld) of een zoutoplossing. Controleer of er tijdens de genezing geen haren in de wond gaan zitten.

Een diepere snee

Bij een diepere snee kan heftig bloeden optreden. Het belangrijkste is dat je zelf kalm blijft. Het bloeden moet je stelpen. Probeer dit te doen met een doek of kledingstuk, en als dat er niet is, je handen. Blijf stevig op de wond drukken tot het bloeden stopt. Als het bloeden niet binnen een paar minuten stopt, is het misschien nodig om druk uit te oefenen op een van de drukpunten. Daar zitten de slagaders dicht onder de huid. Je knijpt als het ware de bloedtoevoer af. Die drukpunten zitten op de volgende plaatsen:

  • Bovenaan de binnenkant van de voorpoten. Hier drukken blokkeert de bloedstroom naar de voorpoten;
  • Bovenaan de binnenkant van de achterpoten. Hier drukken blokkeert de bloedstroom naar de achterpoten;
  • Onderkant staart: Hier drukken blokkeert de bloedstroom naar de staart.

Waarschuw dan een dierenarts en ga hier zo snel mogelijk naartoe. Een wond die niet stopt met bloeden kan door bloedverlies levensbedreigend zijn.

Naar de dierenarts

Vaak is eerste hulp bij een oppervlakkige wond voldoende en geneest het lichaam de wond vanzelf. Maar blijf het in de gaten houden en raadpleeg bij de geringste twijfel een dierenarts of ga even langs op het spreekuur. Als het een grote en/of diepe wond is, ga dan altijd naar een dierenarts!