Tegenwoordig is er de keus uit verschillende soorten voeding voor je huisdier: brokvoeding, natvoer en (vers) vleesvoeding. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van brokvoeding en de verschillende soorten brokken die er zijn.
Makkelijk doseren
Brokvoeding is een gemakkelijke en veelgebruikte voeding om je huisdier zijn of haar dagelijkse maaltijd te geven. Je koopt een zak voer, schept er één of twee keer per dag een afgewogen hoeveelheid brokjes uit en geeft dit vervolgens aan je huisdier.
Hoeveel brokken dien ik mijn hond of kat te geven?
De tabel op de zak is een richtlijn voor de hoeveelheid brokken jouw hond of kat op een dag nodig heeft. Let op: dit is een richtlijn. Deze hoeveelheid is vaak wat aan de ruime kant. Twijfel je over de hoeveelheid die jouw hond of kat nodig heeft? Raadpleeg je dierenartsenpraktijk voor advies.
Op vakantie
Brokken kun je makkelijk meenemen op vakantie of tijdens een weekendje weg. Je kunt een kleine zak meenemen of elke maaltijd apart verpakken, waardoor je de afgemeten hoeveelheid alleen maar in de voerbak hoeft te doen.
In tegenstelling tot vleesvoeding heb je geen vriezer nodig, dus ook heel handig met kamperen. En het geeft minder afval dan nat voer, dat in blikjes en kuipjes verkocht wordt.
Het is compleet
Brokvoeding is over het algemeen complete voeding: er zit alles in wat je hond of kat nodig heeft. Je hoeft geen rekening te houden met tekorten of supplementen toe te voegen.
Soorten brokken
Het gros van de brokken wordt op twee manieren gemaakt: ze kunnen gebakken of geperst zijn. Wat dit precies betekent en wat de onderlinge verschillen zijn, lees je hieronder:
Gebakken brokken, beter bekend als krokante brokken, zijn geëxtrudeerd of geëxpandeerd en worden gebakken op minimaal 93 graden Celsius. Ze krijgen vaak een vettig laagje om de brokjes lekkerder te maken en de vetten die bij het bakken verloren zijn gegaan aan te vullen. Door het bakken worden ze krokant. Doordat de brokken krokant zijn helpen ze tegen tandplak. Het tandplak wordt door de wrijving tussen de tand en de brok als het ware van de tand afgeschuurd.
Geperste brokken worden gemaakt door de droge en natte bestanddelen van het voer te mengen en vervolgens door een mal te persen tot lange slierten. Deze slierten worden dan in kleine brokjes gehakt. De temperatuur tijdens het persen ligt ongeveer tussen de 38 graden Celsius (koud geperst) en de 70 graden Celsius (normale persing). Door het koud persen van geperste brokken vinden er minder reacties plaats tussen de verschillende bestanddelen. Hierdoor behouden geperste brokken vaak veel van de voedingswaarde van de originele bestanddelen.
Naar het schijnt zijn geperste brokken het makkelijkste te combineren met vleesvoeding, doordat de manier van verteren vergelijkbaar is met die van vleesvoeding, echter is dit niet wetenschappelijk onderzocht. Doordat geperste brokjes zachter zijn is de kans op het ontwikkelen van tandplak wel groter dan bij krokante brokken.
Let op: geef geen geperste en krokante brokken door elkaar, omdat deze op een verschillende manier verteerd worden in de maag.
Waar jouw hond of kat het goed op doet
Bij het kiezen van een voeding is het altijd belangrijk om goed naar jouw hond of kat te kijken. Een voeding is pas geschikt voor jouw huisdier als deze het er goed op doet: een glanzende vacht, geen stinkende adem, weinig winderigheid en niet teveel ontlasting. Ook moet de ontlasting mooi stevig zijn en een normale kleur hebben. Twijfel of je de juiste voeding geeft? Raadpleeg dan jouw dierenartsenpraktijk.