Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20

Veel voorkomende oorproblemen bij honden

Hoe kun je de oren van je hond het best verzorgen en hoe weet je of je hond een oorprobleem heeft?

Verzorging

Aandacht voor de oren van je hond is erg belangrijk. Een hond met gezonde oren zal minder snel oorproblemen ontwikkelen. Je kunt de oren van je hond zelf schoonmaken. De gehoorgang kan je behandelen met een oorreinigingsmiddel, de oorschelp kan je schoonmaken met speciaal daarvoor ontworpen doekjes. Deze producten zijn aangepast aan de pH-waarde (zuurgraad) van hondenoren. Daarnaast is het belangrijk dat de losse haren uit de gehoorgang geplukt worden. Vraag je dierenarts of hondentrimmer hoe je dit het best kunt doen. Probeer nooit met een wattenstaafje de gehoorgang te reinigen; doordat de anatomie van het gehoor van een hond anders is dan die van een mens, zal gebruik van een wattenstaafje een probleem verergeren.

Oorproblemen

De meest voorkomende oorproblemen zijn oorontsteking en oormijt. Deze kunnen ook tegelijk voorkomen. Hieronder worden deze aandoeningen kort toegelicht.

Oorontsteking

Een infectie van de gehoorgang met bacteriën, schimmels of gisten kent verschillende oorzaken. Sommige oorzaken zijn rasgebonden of aangeboren. Denk daarbij aan een afwijkende huidstructuur, allergie of overgevoeligheid. Ook kunnen een afwijkende vorm en plaats van de gehoorgang, of dichte beharing van de gehoorgang aanleiding voor problemen geven. Gedrag waarbij vuil, water of misschien een grasaar in het oor kunnen komen speelt ook een rol.

Oormijt

Oormijt is een kleine parasiet dat zich voedt met dode huidcellen in het oor van je hond. Een oormijt veroorzaakt heel veel jeuk. Mijten bevinden zich in de gehoorgang en zijn met het blote oog niet te zien. met 

Aandachtspunten

  • Stinkende oren: wanneer de oren van je hond gaan stinken wijst dat op een ontsteking.
  • Huid: de huid in het oor van de hond dient roze te zijn. Wanneer de huid rood en warm voelt kan het zijn dat de oren van je hond ontstoken zijn of dat je hond oormijt heeft. Soms is de huid verdikt, er kan ook een zwart/grijze aanslag in de oorschelp zichtbaar zijn.
  • Gedrag: Wanneer je hond veel krabt aan zijn oren, met zijn hoofd schudt of schuurt langs een meubelstuk met zijn oren heeft hij waarschijnlijk last van een oorprobleem. Ook kunnen een scheve kophouding, slecht horen en algemene verschijnselen van ziekte of pijn duiden of een oorontsteking.
  • Bekende complicaties van een probleem in de gehoorgang zijn huidinfecties buiten het oor, krabwonden en een bloedoor (door klapperen met de oren). Bij een bloedoor is de oorschelp verdikt door een bloeding. Dit gaat niet vanzelf over en vereist bezoek aan de dierenarts binnen enkele dagen. Bij langer onbehandeld laten van een oorinfectie kan chronische ontsteking of permanente schade aan het oor ontstaan.

Naar de dierenarts

Herken je de bovenstaande punten of twijfel je? Raadpleeg dan je dierenarts.