Facebook Pixel

Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Ebook gebit hond

Hoe verzorg je het gebit?

Lees hier alles wat jij moet weten over het hondengebit

Gratis e-book aanvragen

Veel voorkomende gebitsproblemen bij honden en katten

Hoe weet je dat je hond/kat last heeft van zijn gebit? Waar je onder andere op kunt letten:

  • Verminderde eetlust: Je huisdier eet plotseling veel minder. Vooral als hij droge, harde brokjes laat staan kan dit betekenen dat hij last heeft van zijn gebit.
  • Slechte adem: honden/katten hebben van nature geen slechte adem. Dit wordt weleens gedacht maar dat is ten onrechte. Dus als de adem van je dier stinkt, kan dit wijzen op gebitsproblemen (echter ook op andere aandoeningen, zoals spijsverteringsaandoeningen).
  • Verkleurde tanden: Als je een bruine aanslag op de tanden van je hond/kat ziet kan dit wijzen op gebitsproblemen, bijvoorbeeld tandplaque. Tandplaque kan allerlei vervelende gevolgen hebben zoals ontstekingen. De bacteriën die zich ophopen in tandplaque kunnen zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam en zelfs vitale organen aantasten.
  • Ander gedrag: Een hond of kat met pijn zal zich anders gaan gedragen. Vaak merk je dit doordat hij meer afstandelijk is of eerder agressief gedrag vertoont. Denk in dat geval ook eens aan gebitsproblemen.

Ook al zijn alle bovenstaande punten niet van toepassing op jouw dier kan het zijn dat je hond/kat alsnog een gebitsprobleem heeft. Sommige dieren laten hun baasje niets merken. Kijk daarom regelmatig het gebit zelf na door even de lippen op te tillen en te letten op bijvoorbeeld rood tandvlees. Kijk ook naar de kiezen achterin de bek.

Veel voorkomende gebitsproblemen

Tandplaque

Tandplak komt vaak voor. Tandplak is een zachte laag die bestaat uit o.a. bacteriën, calcium, fosfor, voedselresten en water. Dit laagje is nauwelijks zichtbaar en bevindt zich vaak langs het tandvlees, maar kan ook op andere plekken zich ophopen.

Tandsteen

Tandsteen ontstaat wanneer er door speeksel verkalkingen ontstaan in tandplak. Overal waar tandplak zit kan daardoor tandsteen ontstaan. Tandsteen is een harde en ruwe laag en heeft een bruinige kleur. Wanneer je dit niet laat behandelen door een dierenarts kan dit leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot het verlies van tanden.

Tandontsteking

Door ophopende bacterien langs de rand van het tandvlees kan er een tandontsteking ontstaan. Je herkent een tandontsteking doordat het tandvlees rood gezwollen is en gemakkelijk bloedt. Wanneer een tandontsteking niet wordt behandeld kan het onderliggende bot ook aangetast worden. (paradontitis)

Download gratis e-book 'Een gezond gebit'

Heeft jouw hond gebitsproblemen? In ons gratis e-book 'Een gezond gebit' lees je alles over gebitsproblemen. Klik op de afbeelding om naar het gratis e-book te gaan.

Download gratis e-book

Gerelateerde producten