Weet jij alles over teken?
Bescherm je hond
Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20
Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20
Teken kunnen dragers zijn van ziekteverwekkers. Wanneer een hond wordt gebeten kunnen via de beet ziektes worden overgedragen. Ziektes die voor honden gevaarlijk kunnen zijn: Ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasma. In dit blog licht dierenarts Hanny Dijkstra de tekenziekte Ehrlichiose nader toe.
Ehrlichiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door het bacterieachtig organisme Ehrlichia. Ehrlichia kan via de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) in de bloedbaan terecht komen. Na infectie vermeerdert de Ehrlichia en tast het de witte bloedlichaampjes aan.
De bruine hondenteek komt in Nederland niet voor in de natuur. In de Verenigde Staten, Zuid-Europa en in andere subtropische en tropische landen komt hij wel voor. Via importhonden en honden die mee zijn geweest op vakantie komt deze teek Nederland af en toe toch in.
De tekenziekte Ehrlichiose bij honden kent drie verschillende fases:
Vanaf 7 dagen is het mogelijk om in het bloed antilichamen tegen de bacterie te vinden, maar het kan ook tot 28 dagen duren voordat deze antilichamen zichtbaar zijn. De diagnose kan dan worden gesteld door middel van een bloedonderzoek. Een andere manier is een PCR onderzoek in het laboratorium. Vaak zijn combinaties en/of herhalingen van onderzoek noodzakelijk.
Als Ehrlichiose op tijd ontdekt en behandeld wordt, zijn de vooruitzichten goed. Bij een te late diagnose kan Ehrlichiose een dodelijke afloop hebben.
Ehrlichiose wordt behandeld met Doxycyline, een antibioticum. De gemiddelde behandeling hiermee is 4 weken. Bij honden die al een langere tijd besmet zijn, is het niet ongebruikelijk dat de antibioticumkuur langer duurt. Naast de antibioticumkuur kunnen ook vochttoediening, bloedtransfusie of steroïden nodig zijn.
Na 24 tot 48 uur moet er verbetering optreden. Wanneer dit niet gebeurt, dan zijn er naast Ehrlichiose waarschijnlijk nog andere ziekteverwekkers actief.
Een tekenbeet kun je nooit voor 100% voorkomen. Wel kun je de kans op een tekenbeet verkleinen door tekenwerende middelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan anti-tekenbanden en spot-ons. Bekijk hier al onze anti-tekenmiddelen.
Hoe langer een teek op de huid blijft zitten hoe groter de kans is dat er ziekteverwekkers overgebracht kunnen worden. Check na iedere wandeling altijd je hond op teken. Vind je een teek? Verwijder deze teek dan zo snel mogelijk op de juiste manier.
Wil jij weten waar teken zich bevinden? En wil jij weten hoe je teken op de juiste manier verwijdert zodat de teek zo min mogelijk kans heeft om ziektes over te brengen? In ons gratis e-book leer je alles wat je moet weten over teken.