Het is zo leuk om te zien, een hond die achter een stok aanrent en hem daarna braaf naar de baas brengt, zodat de stok nog een keer gegooid kan worden. Ontelbare keren vliegt de stok door de lucht en haalt de hond hem met veel plezier op. Maar in dit traditionele schouwspel schuilt veel gevaar. Stokken kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn voor je hond!
Wat kan er nu misgaan?
Wat zou er voor gevaar schuilen in een apporteerspelletje, zul je denken. Nou heel veel:
- Tijdens het gooien kan de stok terecht komen op de kop van de hond of in het oog. Dit kan (ernstige) verwondingen opleveren.
- Tijdens het vangen kan de stok in de mond of zelfs keel terechtkomen en daarbij weefsels doorboren. Er zijn gevallen bekend waarbij de stok via de keel naar binnen ging en bij de oksel eruit stak.
- Splinters kunnen schade veroorzaken aan tandvlees en tong, tussen tanden en kiezen terecht komen en in de keel vast blijven zitten (met gevaar op stikken). Wanneer een splinter doorgeslikt wordt, kan de splinter vervolgens schade aan maag en/of darmen aanrichten.
Veilige alternatieven
Wil je veilig met je hond apporteren? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan met een bal of frisbee. Let hierbij goed op het formaat, je hond dient de bal niet te kunnen inslikken. Ook dummy’s zijn geschikt om mee te apporteren.
Er zijn ook alternatieven voor stokken, deze zijn gemaakt van flexibel kunststof. De merken Kong en Sumo hebben hier bijvoorbeeld alternatieven voor.
Voor de stokkenkauwers zijn er Nylabones te koop; botten gemaakt van nylon waar je hond naar hartenlust op kan kauwen. Er is zelfs een speciale ‘stokkenvariant’; dit bot bevat de structuur en smaak van hout.
Dierenarts
Heeft jouw dier een ongeluk gehad met een stok? Raadpleeg dan altijd direct de dierenarts. Heeft jouw hond met een stok gespeeld? Check dan altijd even zijn mondholte op splinters.