Facebook Pixel

Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Parasietenbestrijding op vakantie

In het buitenland kunnen er andere parasieten voorkomen dan in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je je dier hiervoor beschermt (als dat kan) of dat je de ziekteverschijnselen kunt herkennen zodat je er op tijd bij bent. Met name in de Zuid-Europese landen komen nare ziektes voor die je liever wilt voorkomen dan genezen. De meest voorkomende parasieten worden hier kort toegelicht:

Hartworm

Hartworm komt in grote delen van Europa voor. Huisdieren raken besmet door besmette muggen. Zo komen hele kleine larfjes in bloed terecht. Deze larfjes kunnen uiteindelijk uitgroeien tot 20 cm (!) lange wormen. Deze wormen vestigen zich in het hart of in de longslagaders. Hier zorgen ze voor ernstige klachten, maar ook voor nieuwe larfjes. Om je hond te beschermen tegen de hartworm kun je hem ontwormen met Milbemax.

Babesiose

Deze parasieten worden overgebracht door bepaalde teken. Deze parasieten leven van rode bloedcellen, waardoor deze bloedcellen kapot gaan. Hierdoor worden honden dodelijk ziek; ze krijgen hoge koorts en plassen rode urine. Door tekenbestrijding en consequent controleren en weghalen van teken kan het risico op Babesiose sterk worden verkleind.

Ziekte van Lyme

Deze ziekte kennen we vooral als menselijke ziekte, maar ook honden kunnen deze ziekte krijgen. Deze ziekte wordt overgebracht door teken uit heel Europa (ook in Nederland). Niet alle honden die deze ziekte hebben krijgen ook de verschijnselen: koorts, lusteloosheid, sloomheid, minder eetlust en kreupelheid. Wanneer deze ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de ziekte goed te behandelen. Ook deze ziekte is preventief te bestrijden door een goede tekenbestrijding. Dagelijks controleren op teken en deze zo snel mogelijk verwijderen is een must.

Leishmaniose

Leishmaniose wordt overgebracht door zandvliegjes die vooral rond de Middellandse zee voorkomen. Deze ziekte sluipt er langzaam in. Het kan soms jaren duren voordat de ziekte tot verschijnselen leidt. De huidvorm is te herkennen aan: kaalheid, schilfering, korstjes. In de algemene vorm tast het de lever, milt en nieren aan. Deze ziekte is niet te genezen maar kan wel lang onder controle worden gehouden. Preventief kun je je hond beschermen tegen zandvliegjes door na zonsondergang je hond binnen te houden. Daarnaast zijn er tekenbanden en spot ons beschikbaar die ook bescherming bieden tegen zandvliegjes.

Vlooien

Vlooien zijn er vrijwel altijd en overal. Niet alleen in Nederland, maar ook in elk vakantieland. Zodra je vlooien op je huisdier ziet, weet je dat het menens is. 5% van de vlooien bevindt zich namelijk maar op het huisdier en de rest verspreid in het hele huis/auto/tent. Vlooien zijn gemakkelijk te bestrijden, maar ook goed te voorkomen. Met een spot-on of een vlooienband kun je je huisdier beschermen.

Mijten

Mijten kun je met het blote oog niet zien. Ze kunnen echter vervelende klachten geven en zijn soms ook besmettelijk voor de mens. Zo wordt schurft veroorzaakt door mijten. Dit geeft je huisdier hevige jeuk. Het is echter goed te behandelen, de spot-on hiervoor is verkrijgbaar bij de dierenarts.

Download e-book

Wil jij nog meer weten over reizen met je hond? Download dan direct ons gratis e-book "Reizen met je hond". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book

Gerelateerde producten