Facebook Pixel

Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Overgewicht bij oudere honden

Oudere honden hebben vaak last van overgewicht. Overgewicht ontstaat omdat de hond te weinig beweegt ten opzichte van de calorieën die hij/zij tot zich neemt. Oudere honden bewegen vaak minder, maar krijgen nog wel dezelfde hoeveelheid calorieën voorgeschoteld.

Naast dat de levenskwaliteit van een hond met obesitas een stuk slechter is dan een hond zonder obesitas kan overgewicht ook een hoop risico’s met zich mee brengen, zo kan overgewicht:

  • er voor zorgen dat je hond ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelt, denk aan diabetes, artrose, urinewegstenen of hartaandoeningen;
  • ouderdomskwalen zoals artrose en orgaanproblemen verergeren;
  • er voor zorgen dat je hond minder oud wordt. De levensverwachting van een hond met obesitas is vaak korter dan een hond met een gezond gewicht.

Wat te doen?

Een gezonde manier afvallen bestaat uit letten op voeding en regelmatige beweging.

Dieetvoeding/seniorenvoeding

Geef je oudere hond seniorenvoeding. Seniorenvoeding is speciaal aangepast op de behoeften van oudere honden en bevat minder calorieën. Geef altijd de juiste hoeveelheid, zie de instructies op de zak voer/het blik. Geef je hond twee keer per dag een afgemeten hoeveelheid voer. Lees hier meer over seniorenvoeding. Het is geen geschikte oplossing om minder van je huidige voer te geven. Hierdoor kan er een tekort aan voedingstoffen ontstaan.

Meer bewegen

Ook oudere honden horen in beweging te blijven. Door regelmatig met je hond te wandelen, joggen, zwemmen en spelen zorg je dat je hond fit blijft. Met voldoende beweging voorkom/bestrijdt je overgewicht.

Geen tussendoortjes

Hou je aan strikt aan de combinatie voeding en beweging en laat snacks achterwege. Laat je ook niet beïnvloeden door bedelende honden. Wil je je hond belonen? Beloon je hond dan met extra aandacht en niet met een snack.

Dierenarts

De dierenarts kan uiteindelijk vaststellen dat je hond overgewicht heeft en een geschikte voeding adviseren. Tijdens de jaarlijkse controle wordt ook altijd het gewicht gecheckt van de hond.

Bij de dierenarts zijn soms ook afslankprogramma’s beschikbaar. De dierenarts zoekt dan samen met jou naar het juiste voedings- en bewegingspatroon zodat je hond op een verantwoorde manier kan afvallen.