Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft je huisdier overgewicht?

Afvallen voor honden >

Afvallen voor katten >

Overgewicht bij honden en katten

Naar schatting heeft maar liefst 50% van de honden en katten in Nederland last van overgewicht. Dat is een groot probleem, want overgewicht is bij dieren net zo gevaarlijk als bij mensen. Wat zijn de risico’s van overgewicht bij een hond of kat en wat kun je eraan doen?

De risico’s

Een hond of kat die te dik is, loopt op allerlei manier meer risico ziek te worden. Om te beginnen wordt hij beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Niet zo gek, want hij moet steeds een paar kilootjes extra meedragen. Daardoor is hij sneller moe en worden zijn gewrichten zwaarder belast. Dit alles kan leiden tot verminderde conditie en gewrichts-, ademhalings- en zelfs hartproblemen.

Wist je dit? Eén kilo te zwaar bij een kleine hond is vergelijkbaar met zeven kilo overgewicht bij een mens

Een hond of kat kan ook last krijgen van suikerziekte, omdat er iets verkeerd gaat met de verwerking van de suikers in het lichaam. Het is opvallend dat suikerziekte bij sommige dieren verdwijnt zodra hij zijn normale gewicht weer heeft bereikt. Bij honden en katten met overgewicht neemt de kwaliteit van de huidbarrière af en verandert de talgproductie. Hierdoor hebben honden met overgewicht eerder last van huid- en vachtproblemen. Alle reden dus om je hond op het goede gewicht te houden of te krijgen.

Wat kun je eraan doen?

Bedenk dat een hond voor zijn voeding afhankelijk is van zijn baas of bazin. Het is natuurlijk erg verleidelijk om je trouwe viervoeter vaak iets lekkers te geven, maar het is veel verstandiger om te bedenken dat een blije hond uiteindelijk een gezonde hond is. Voeding – en dan ook de hoeveelheid – speelt daarbij natuurlijk een cruciale rol. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Als een hond eenmaal overgewicht heeft, is het zaak er wat aan te doen. Vraag daarbij je dierenarts om advies. Hij of zij zal dieetvoeding voorschrijven die je hond een verzadigd gevoel geeft en tegelijkertijd de gewrichten ondersteunt.Een hond kan afvallen

Dieetvoeding voor je hond of kat

Afvallen hoeft niet vervelend te zijn voor je huisdier. Dieetvoeding kan namelijk gewoon erg lekker zijn. Van Hill’s zijn er bijvoorbeeld verschillende stoofpotjes (Prescription Diet Metabolic/Mobility) in de smaken Kip-groenten of Tonijn-groenten, die naast effectief en gezond ook erg smaakvol zijn. In slechts 21 dagen verbetert de mobiliteit van je hond of kat en het lichaamsgewicht vermindert met 13% in 60 dagen.

Een huisdier met een goed gewicht en een goede conditie voelt zich beter en dus blijer. Raadpleeg je dierenarts als je wilt weten hoe het er met jouw hond of kat voorstaat.

Andere blogs

Lees ook onze andere interessante blogs over overgewicht:

Is jouw hond te dik?
Overgewicht bij oudere honden
Hoe kan mijn hond/kat afvallen?
Hoe kan het dat mijn dier te dik is?