Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20

Oogproblemen bij hond en kat

Ogen die gezond zijn, zijn helder, glanzend en zonder vuil en afscheiding. De huid rondom het oog moet ook vrij zijn van vuil of korsten. Na een zwempartij of wandeling waarbij makkelijk vuil en stof in de ogen komen, en zien we nogal eens waterige uitvloeiing uit het oog. Dat is een manier van het lichaam om vuil uit het oog te spoelen. Als de traanbuis niet voldoende van dit vocht naar de neus kan afvoeren, kan er wat uit de binnenste ooghoek langs de neus over de wang lopen.

Het oog is een gevoelig en kwetsbaar orgaan. Het kan vrij gemakkelijk beschadigen of geïnfecteerd raken. Bekend zijn krabverwondingen bij de kat, of een takje in het oog bij de hond. Ook is er een aantal erfelijke aandoeningen. Sommige problemen zijn gerelateerd aan andere ziektebeelden of de leeftijd.

Afwijkend uiterlijk

Een aantal honden- en kattenrassen heeft rasgebonden eigenschappen zoals ondiepe oogkassen, een platte snuit of veel huid. Deze eigenschappen kunnen afwijkingen aan de ogen geven. Denk daarbij aan:

 • Traanstreep door uitvloeiing van traanvocht (minder goed functionerende traanbuis)
 • Rode oogslijmvliezen door te ruime (onder)oogleden, soms ook met lekken van traanvocht
 • Huid- of ooglidplooien die tot gevolg hebben dat er haren in contact komen met het oog
 • Beschadiging van het oog door de ondiepe ligging

Traanstreep

Een traanstreep is de lijn die ontstaat door uitvloeiing van vuil of traanvocht. Plaatselijk is dit vuil te zien, of kan de vocht verkleuren. Soms is dit vuil makkelijk met een wattenschijfje weg te poetsen. Er zijn ook speciale oogreinigers te koop en schoonmaakdoekjes met verzachtende bestanddelen speciaal voor hondenogen.

Sommige reinigers gaan de verkleuring van de vacht tegen die door uitvloeiing wordt veroorzaakt. Zeker bij dieren met een lichtgekleurde of witte wacht is deze verkleuring goed zichtbaar.

Staar

Staar is een vertroebeling van de lens van het oog. Het wordt ook wel cataract of lenscataract genoemd, en komt voornamelijk bij de hond voor. Bij cataract wordt de lens steeds minder doorlaatbaar voor licht. Staar is te herkennen als de pupil, die normaal zwart is, een blauw-witte waas begint te vertonen. Je kunt staar vergelijken met het kijken door matglas. De laatste fase van staar is volledige blindheid. Vooral oudere honden (vanaf 9 jaar ongeveer) kunnen last krijgen van staar, meestal gaat dit om ouderdomsstaar of grauwe staar.

Een hond met staar kan zich vaak goed aanpassen aan het verminderde gezichtsvermogen. Staar ontwikkelt zich namelijk geleidelijk. Honden met staar kunnen soms net als mensen geopereerd worden. Hier zitten echter wel wat voorwaarden aan verbonden, informeer bij de dierenarts of een operatie mogelijk is bij jouw hond. Jonge honden die staar ontwikkelen, of honden die in korte tijd staar krijgen, kunnen het best een bezoek brengen aan de dierenarts.  

Naar de dierenarts of niet?

Eerdergenoemde oogproblemen vereisen niet altijd een bezoek aan de dierenarts. Herken je één van de volgende symptomen of twijfel je? Laat dan je hond of kat controleren door een dierenarts.

Symptomen van oogproblemen:

 • Gevoeligheid bij aanraking;
 • Verlies van gezichtsvermogen (terughoudendheid bij spelen, tegen voorwerpen botsen);
 • Dichtknijpen van het oog / overmatig knipperen;
 • Troebele of geelgroene uitvloeiing;
 • Continue wrijven in het oog;
 • Roodheid van het oog of de oogleden / zwellingen / bloedingen;
 • Verkleuring of onregelmatigheid van het oogoppervlak;
 • Gevoeligheid voor licht;
 • Een waas over het oog;
 • Troebeling van iris of pupil.

Als beide ogen zijn aangedaan, kan er ook sprake zijn van een allergische aandoening of luchtwegproblemen.

Direct de dierenarts bellen bij:

 1. Uitpuilend oog / oogbol uit de oogkas (voorkom krabben, bevochtig het oog direct met slaolie)
 2. Harde klap op het oog
 3. Beschadiging van het oogoppervlak
 4. Gescheurd ooglid
 5. Chemicaliën in het oog

Vuil rond de ogen of in de traanstreep, al dan niet ontstaan door behandeling met oogzalf of oogdruppels, mag in principe altijd verwijderd worden met een reinigingsdoekje.

Gerelateerde producten