Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Mijn dier is gechipt, wat nu?

In Nederland is het sinds 1 april 2013 verplicht om honden te chippen die van baas wisselen en alle puppy’s die 7 weken zijn. Met 8 weken dient hun chip correct geregistreerd te zijn. Katten hoeven binnen Nederland nog niet wettelijk gechipt te worden, maar het is wel aan te raden, zeker bij katten die buiten komen.Een invoereis bij de gehele EU is dat een dier alleen een land binnen mag wanneer ze een chip ter identificatie hebben. Wil je met je hond of kat naar het buitenland, zorg dan ervoor dat je dier gechipt is en correct geregistreerd.

Wat is chippen?

Als we het over een chip hebben, dan bedoelen we een microchip, ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt onder de huid aangebracht bij een dier, vaak in de hals. In die chip zit een uniek nummer waarmee ieder gechipt dier geïdentificeerd kan worden.  Via dat unieke nummer kunnen de gegevens van de eigenaar achterhaald worden in een databank.

Databank

Bij een databank kun je de chip van je huisdier registreren en gegevens van jou en je huisdier invullen. Hierna krijg je gegevens om later in te kunnen loggen om gegevens aan te passen, bijvoorbeeld wanneer je verhuisd.

Er zijn diverse websites waar je kunt achterhalen bij welke databank de chip van een dier is geregistreerd. Op die manier kan de eigenaar van een gevonden dier achterhaald worden, mits het dier gechipt én geregistreerd staat.

Aflezen

Wanneer je wilt weten of een dier gechipt is, wordt dit afgelezen met een zogenoemde ‘chipreader’. Van de chipreader is af te lezen welk registratienummer je gechipte dier heeft. Met dat nummer kan je een dier opzoeken in de databank.

In sommige gevallen kan een chip door het lichaam gaan zwerven. Een chip die in de hals is aangebracht, kan dan opeens in de poot zitten. Bij het aflezen is het dus belangrijk om het gehele lichaam te scannen.

De dierenarts heeft altijd de beschikking over een chipreader.

Waar kan ik mijn dier laten chippen?

Wanneer je huisdier nog niet gechipt is, kan dit gedaan worden door een dierenarts. Chippen moet gedaan worden door iemand die daar papieren voor heeft. Niet iedereen mag zomaar chippen.

Sommige asielen hebben mensen in dienst die mogen chippen en bij de landelijke kennelclub voor honden (Raad van Beheer op Kynologisch gebied) wordt dit geregeld door speciale chippers die met zes weken stamboompuppy’s controleren en chippen.

Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat een chip automatisch geregistreerd wordt door de dierenarts of een andere chipper. In de meeste gevallen gebeurd dit niet! Controleer daarom altijd na het chippen de gegevens van jouw dier.

De kosten van chippen verschillen per chipper. De dierenarts vraagt vaak een consult plus de kosten voor het chippen, maar weer anderen hebben een aparte prijs voor alleen chippen. Er is geen standaard tarief voor chippen.

Mijn dier is al gechipt, wat nu?

Als je een puppy koopt of een hond overneemt dan dient deze gechipt te zijn. Bij katten en fretten zal de verkopende partij waarschijnlijk aangeven of het dier wel of niet gechipt is.

Bij gechipte dieren horen altijd papieren. Vaak is dit een bevestiging van de registratie én de inloggegevens om via internet de gegevens op de chip aan te passen. Zorg ervoor dat je deze bij overname mee krijgt. Zonder die gegevens kan jij je huisdier niet op jouw naam registeren.

Gegevens invoeren, controleren en aanpassen

Via de website van de databank waarbij jouw huisdier geregistreerd is, kun je inloggen om de gegevens aan te passen. Het is belangrijk om dit te doen als je verhuist en nog belangrijker: als je telefoonnummer verandert.
Databanken kunnen kosten vragen voor het registreren en het aanpassen van jouw gegevens.

Dier uit het buitenland registreren

Het kan zijn dat je een dier krijgt die uit het buitenland komt. Ook dit dier moet je registreren. Zodra je het chipnummer invult, zal de databank herkennen dat het om een buitenlandse chip gaat. Vaak moet je wat extra dingen invullen, zoals het land van herkomst.