Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Is jouw hond bang om alleen thuis te zijn?

Sommige honden vinden het niet fijn om alleen thuis te zijn. Ze worden nerveus of angstig. Hoe herken je dit en wat kan hiervan de oorzaak zijn? 

Symptomen

Hoe weet je dat je hond het vervelend vindt om alleen thuis te zijn? Je hond blaft, piept, jankt, plast, sloopt, hijgt of ijsbeert wanneer je weg bent. Dit kun je zelf achterhalen door bijvoorbeeld een camera te plaatsen, maar ook helpt het om te informeren bij de buren. Het kan namelijk zijn dat je hond al is gestopt met blaffen wanneer je de straat in rijdt, omdat hij het geluid van je auto herkent.

Let op: slopen hoeft niet per definitie te betekenen dat je hond niet alleen thuis kan blijven. Dit kan hij ook doen om te ontspannen. Nu het baasje er niet is, maakt hij van deze gelegenheid gebruik. 

Oorzaak

Sommige honden hebben moeite met alleen thuis zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Nooit geleerd; honden zijn van nature roedeldieren. Het voelt voor hun onnatuurlijk om alleen achter te blijven. Het alleen thuis blijven moet dus echt aangeleerd worden.
  • Verlatingsangst; sommige honden kunnen kampen met verlatingsangst waardoor ze in paniek raken als hun baasje hen alleen thuis achterlaat. Deze angst is ontstaan uit een traumatische ervaring.
  • Fysieke beperkingen; sommige honden kunnen op latere leeftijd moeite krijgen met alleen thuis blijven. Fysieke beperkingen zoals doofheid, blindheid of slecht ter been maken de hond onzeker. Wanneer hij alleen thuis is voelt hij zich kwetsbaar en depressief. Ook kunnen honden dement worden waardoor ze eerder aangeleerd gedrag niet meer kunnen herinneren.