Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe wordt artrose behandeld?

Artrose is helaas niet te genezen. De symptomen van artrose zijn echter goed te behandelen. De behandeling bestaat voornamelijk uit remming van verdere slijtage door middel van medicijnen, dieetvoer en/of supplementen en (wanneer nodig) een verandering in levensstijl.

Medicijnen

Medicijnen zorgen er voor dat de pijn wordt bestreden waardoor het voor de hond mogelijk is zich gemakkelijker te bewegen. Vaak remmen deze medicijnen ook ontstekingen om de kans artritis te verkleinen.

Dieetvoer en/of supplementen

Dieetvoer kan een grote invloed hebben op de behandeling van artrose. Voedingssupplementen glucosamine, chondroïtine en omega-3 kunnen helpen ontstekingen en het verval in gewrichten tegen te gaan. Dieetvoer speciaal gericht op honden met artrose is bijvoorbeeld de j/d artroselijn van Hills. Naast dieetvoer zijn er ook losse tabletten met deze voedingssupplementen. Fortiflex tabletten bevatten bijvoorbeeld chondroïtine.

Verandering in levensstijl

Door de levensstijl van je hond/kat aan te passen zorg je dat spieren versterkt kunnen worden, de pijn verminderd en de beweeglijkheid van de gewrichten wordt vergroot. Regelmatig en gedoseerd bewegen is daarbij belangrijk.

  • Maak geen lange wandelingen met je hond, maar plan meerdere keren per dag een kleine wandeling (á 5/10 min) op een laag tempo in.
  • Ga met je hond zwemmen. De gewichtloosheid zorgt dat de gewrichten niet te zwaar worden belast en worden de spieren van de hond versterkt.
  • Probeer je hond/kat zo min mogelijk te laten springen. Er zijn speciale hulpmiddelen bijvoorbeeld een loopbrug, manden met een lage instap en tuigen om de gewrichten van je huisdier zo min mogelijk te belasten.
  • Apporteren (het plotseling stoppen en versnellen) is geen goede beweging voor een hond met artrose, hetzelfde geldt voor hengelspelletjes met jouw kat.

Let op: voer nooit de beweging op als je hond/kat (nog) kreupel loopt.

Overgewicht en artrose

Overgewicht verergert artrose. Veel huisdieren met artrose hebben overgewicht. Een hond/kat met artrose zal minder willen bewegen, maar dezelfde calorieën tot zich nemen. Omgekeerd zal een hond/kat met overgewicht sneller artrose ontwikkelen omdat de gewrichten veel zwaarder belast worden en de gewrichten sneller slijten.

Het tegengaan van overgewicht is essentieel om de symptomen van artrose te doen verminderen.