Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Ebook gebit hond

Hoe verzorg je het gebit?

Lees hier alles wat jij moet weten over het hondengebit

Gratis e-book aanvragen

Hoe poets je de tanden van je hond?

Veel gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door een goede gebitsverzorging. Een goede gebitsverzorging bestaat uit een goede voeding in combinatie met tandenpoetsen. Hoe leer je je hond eigenlijk wennen aan tandenpoetsen? Vind in deze post een stappenplan en tips. 

Stappenplan voor tandenpoetsen bij je hond:

  • Laat je hond rustig zitten en neem zelf plaats naast de hond. Ga niet voor je hond zitten, dit kan voor spanning zorgen. Beloon je hond als hij rustig blijft zitten.
  • Leg je geopende hand onder de bek van je hond. Beloon je hond wanneer hij zich niet terugtrekt. Doe deze oefening een aantal keer opnieuw.
  • Wanneer je hond zijn hoofd rust in jouw hand, ben je toe aan de volgende stap: de lip en het tandvlees van je hond aanraken. Til de lip op met wijsvinger van de hand waar op het hoofd van je hond steunt en raak daarmee langzaam het tandvlees aan. Beloon je hond wanneer hij dit toelaat. Doe ook deze oefening een aantal keer. 
  • Bij goed gedrag plaats je nu een vingertandenborstel op dezelfde vinger als je het tandvlees aan hebt geraakt. Stop deze vinger weer in de mond van je hond. Dit voelt voor je hond heel raar aan. Laat hem snuffelen en de tandenborstel langzaam ‘ontdekken’. 
  • Vanaf dan kun je een klein beetje tandpasta voor honden op de tandenborstel doen. Deze tandpasta heeft vaak een lekkere kipsmaak waardoor je hond het kan gaan zien als een lekkernij en het van de tandenborstel en van zijn tanden af gaat likken. Borstel langzaam de tanden, je hoeft niet te ‘schrobben’ de tandpasta maakt de tandplaque namelijk zachter.
  • Heb je het hele gebit gehad? Beloon je hond extra met een lekker snackje, lieve woordjes en een hele warme knuffel!

Tips:

  • Creëer een zo ontspannen mogelijke en ongedwongen sfeer;
  • Beloon je hond tijdens het trainen bij iedere stap;
  • Het is niet erg als het niet meteen lukt, zolang je hond er maar geen negatieve ervaring aan over houdt. Probeer je hond vooral niet te dwingen.

Psst… Heeft je hond bruine of grijze tanden? Dit duidt vaak op tandsteen. Laat het gebit allereerst reinigen door een dierenarts voordat je gaat tandenpoetsen.

Download gratis e-book 'Een gezond gebit'

Heeft jouw hond gebitsproblemen? In ons gratis e-book 'Een gezond gebit' lees je alles over gebitsproblemen. Klik op de afbeelding om naar het gratis e-book te gaan.

Download gratis e-book