Facebook Pixel

Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe leer je sloopgedrag af?

Waarom sloopt een hond? Hoe leer je sloopgedrag af? Onze dierenarts geeft je graag advies.

Oorzaak

Puppy’s

Pups zijn ontzettend nieuwsgierig en constant bezig met de wereld te ontdekken. Dit doen ze onder andere door te snuffelen en te observeren. Ook ontdekken ze de wereld door dingen in hun bek te nemen en hierop te kauwen. Het is belangrijk om dit sloopgedrag al van begin af aan te reguleren. Een aantal tips:

  • Voorkomen; haal spullen waarop puppy’s niet mogen kauwen weg, denk bijvoorbeeld aan: dure schoenen, giftige planten en speelgoed van kinderen.
  • Zorg voor voldoende speeltjes en kluifjes waar de pup veilig op kan kauwen.
  • Bench; een bench is heel handig om ongewenst gedrag te voorkomen, zo ook sloopgedrag. Let op: het gebruik van een bench moet wel eerst goed aangeleerd zijn.   

Tip: Op puppycursus leert een hond te socialiseren en leert zij omgaan met commando’s. Daarnaast kan de pup lekker zijn energie kwijt door te met ravotten met soortgenoten.

Kluifbehoefte

Honden hebben een grote ‘kluifbehoefte’. Door je hond te verwennen met een lekkere kluif, bevredigt dit deze behoefte. Hierdoor vertoont je hond minder snel sloopgedrag. Kluiven werken ontspannend voor honden, bovendien hebben ze een reinigende werking op het gebit. Tip: Laat kluiven en speeltjes niet de hele dag liggen. Hierdoor worden ze minder uitdagend en als vanzelfsprekend gezien. Geef ze juist kluiven en speeltjes op de momenten dat je de hond even wilt bezighouden. Tip: Geef een grote kluif waarmee ze lang vooruit kunnen. 

Verveling

Een veelvoorkomende oorzaak van slopen is verveling. Als een hond zich verveelt kan het zijn dat hij aandacht wil krijgen van zijn baasje door te slopen. Vergeet hierbij niet negatieve aandacht is ook aandacht. Hoe voorkom je dat je hond zich verveelt? Besteed genoeg tijd aan je hond zodat de behoeften van je hond worden bevredigd. Denk aan wandelen en knuffelen en zorg dat je hond voldoende speelgoed heeft. Een hond met veel overtollige energie zal zijn frustratie kunnen gaan uiten op bijvoorbeeld een tafelpoot. Ook honden met verlatingsangst kunnen sloopgedrag vertonen.

Verschil in hondenrassen

Sommige hondenrassen hebben meer behoefte aan beweging en mentale uitdaging dan andere honden. Lees je daarom goed in over het hondenras voordat je een hond aanschaft. Sledehonden zoals bijvoorbeeld een slede hond heeft veel meer beweging nodig dan bijvoorbeeld een buldogachtige hond.

Oplossing

Zoals hierboven beschreven staat zijn er veel manieren om sloopgedrag te voorkomen. Wat als je hond toch nog zijn tanden weet te zetten in bijvoorbeeld je mooie schoenen?

  • Een boze harde ‘FOEI’ helpt bij sommige honden. Ze laten het dan van schrik los. Geef de hond duidelijkheid en biedt direct een speeltje of kluif aan waarop hij wel mag bijten.
  • Wanneer bovenstaande oplossing niet helpt; je hond rent bijvoorbeeld weg met voorwerp om vervolgens het ergens op zijn gemak af te kluiven, ren dan niet achter je hond aan. Je hond zal het zien als een spelletje. Pak een kluif of met een ander speeltje en ruil het met voorwerp.

Meubels

Wanneer je hond regelmatig in meubels bijt zijn er speciale sprays op de markt die een bittere smaak achter laten. Hierdoor wordt de hond ontmoedigd om te bijten.

Een combinatie van voorkomen van het gedrag en het leren ruilen vormen de sleutel om sloopgedrag tegen te gaan. Wanneer je het idee hebt dat je alles hebt gedaan om het sloopgedrag af te leren en het is nog steeds niet gelukt, dan kun je de hulp inschakelen van een gedragstherapeut. Deze specialist gaat dan samen jou de hond analyseren en stelt vervolgens een oplossing voor.