Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Hoe krijgt jouw dier longwormen?

Longwormen komen steeds meer voor in Nederland. Ook jouw hond/kat kan besmet raken met longwormen. De meest bekende zijn Franse Hartworm (bij honden), Oslerus osleri (bij honden), Aelurostrongylus abstrusus (bij katten).

Besmetting

Een dier kan besmet raken met longworm door het opeten van larven. De larven gaan vervolgens via de darmen, naar de lever, het hart en naar de eindbestemming: de longen. Onderweg zijn de larven volwassen wormen geworden van 1,5 tot 2,5 cm groot. Ze leggen in de longen eitjes die uitgroeien tot larven. De eitjes/larven worden vervolgens opgehoest, doorgeslikt en uitgepoept door het dier. Hierdoor raakt de omgeving steeds meer besmet en gevaarlijk voor andere dieren.

Tussengastheer

Sommige longwormen kunnen alleen verspreid worden door middel van een tussengastheer. Gastheren (bijvoorbeeld jouw hond of kat) raken besmet door de ontlasting van andere besmette dieren. Tussengastheren kunnen slakken, kikkers, muizen en vogels zijn. Wanneer je hond/kat deze dieren vastpakt, opeet of zelfs iets in zijn mond neemt waar een gastheer op heeft gepoept raakt hij besmet met longworm.

Symptomen

Mogelijke verschijnselen van longwormen zijn:

  • Sloomheid
  • Verslechterende conditie
  • Minder eetlust/vermagering
  • Hoesten/benauwdheid/longontsteking
  • Bloedingen in de huid, slijmvliezen of in de longen

Verschijnselen kunnen pas maanden na besmetting optreden. De longworm die bij katten voorkomt geeft alleen klachten als er sprake is van een ernstige infectie.

Diagnose

De diagnose kan gesteld worden door middel van een röntgenfoto en/of onderzoek van de ontlasting. Voor de diagnose van Franse Hartworm is ook een bloedonderzoek mogelijk. Oslerus osleri kunnen via bronchoscopie gezien worden. Bij bronchoscopie worden de luchtwegen onderzocht met een bronchoscoop. Een brochoscoop is een slang met een miniatuurcamera dat via de mond van het dier naar binnen wordt gebracht.

Behandeling

De behandeling kan onder andere met een kuur van Advocate, Trifexis of Milbemax. Deze merken zijn geregistreerd voor de bestrijding van hartwormen, maar zijn ook werkzaam tegen de andere longwormen. Zeven tot tien dagen na de kuur kan met ontlastingsonderzoek gekeken worden of de parasieten zijn verdwenen.

Prognose

Een besmetting met longworm kan vaak een langere tijd onzichtbaar zijn. Pas wanneer de besmetting ernstig is zijn er zichtbare verschijnselen. Wanneer je dier niet op tijd behandeld wordt door de dierenarts kan een longwormbesmetting dodelijk zijn.

Dierenartsen

Herken je de verschijnselen? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wil jij nog meer weten over wormen bij je kat? Download dan direct ons gratis e-book "Wormen en de risico's". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book