Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20

Hoe kies je een pension voor je hond of kat?

Als je op vakantie gaat en je huisdier kan niet mee, kan je ervoor kiezen om hem naar een pension te brengen. Een pension is gespecialiseerd in de tijdelijke opvang van huisdieren. Er zijn honden- en kattenpensions, al dan niet gemengd. Ook zijn er pensions die konijnen en knaagdieren opvangen.

Kiezen voor een pension

Hoe kies je een pension? Kijk altijd wat er bij jouw huisdier past. Is jouw huisdier erg druk en sociaal dan is het belangrijk dat hij op een pension deze energie ook kwijt kan. Zo kan het voor jouw huisdier fijn zijn als hij met andere soortgenoten kan spelen en er extra uitlaatmogelijkheden zijn. Is jouw dier juist niet zo sociaal? Dan is het fijn dat je dier een eigen plekje/vertrek kan hebben.

Heeft jouw dier medicijnen nodig? Vraag dan om de mogelijkheden. Soms is er speciaal personeel aanwezig die bijvoorbeeld insuline kan spuiten bij suikerziektepatiënten, maar ook een pilletje in geven is vaak geen probleem.

Ga altijd even kijken bij een pension, vraag om een rondleiding en stel je vragen. Zo weet je zeker dat het pension bij je dier past en jij met een goed gevoel op reis kan.  

Extra service

Sommige pensions hebben extra services waarvoor je kunt kiezen. Zo kunnen de volgende services onder andere aangeboden worden:

  • trimmer: voor een trimbeurt of een wasbeurt voordat jouw dier weer met je mee naar huis gaat.
  • voeding vanuit het pension: sommige pensions bieden aan om je huisdier te voeren met hun eigen voeding; zo hoef je zelf niet met een zak brokken te sleuren. Ze hebben vaak meerdere soorten brokken beschikbaar en soms ook vleesvoeding. Maak geen gebruik van deze service als jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft, slecht tegen voerveranderingen kan of een speciaal dieetvoer gevoerd krijgt.
  • extra uitlaten: sommige hondenpensions laten honden extra uit als daar om gevraagd wordt. Dit kan handig zijn bij minder sociale honden en honden met erg veel energie.
  • haal- en brengservice: sommige pensions hebben een haal- en brengservice. 

Boek op tijd

Tijdens het hoogseizoen zitten vrijwel alle pensions propje vol. Wil je in het hoogseizoen op vakantie zonder huisdier? Zorg dan dat je er op tijd bij bent. Let op: bij sommige pensions betekent op tijd zelfs een jaar van tevoren(!).

Huisregels van het pension

Ieder pension heeft vaccinatie-eisen. Deze eisen kunnen per pension verschillen. Honden dienen altijd minimaal gevaccineerd te zijn tegen kennelhoest en katten tegen niesziekte. Dit moet je kunnen bewijzen door middel van het dierenpaspoort waarin de entingen genoteerd staan. Honden en katten dienen bij aankomst vlo- en wormvrij te zijn.

Loopse teven en krolse poezen worden vaak niet toegestaan. Ook reuen en katers, die nog niet gecastreerd zijn, kunnen geweigerd worden. Deze dieren worden geweigerd om hormonale spanningen tussen dieren en de kans op een ongewenste dekking tegen te gaan.

Kosten

De kosten van een pension kunnen flink verschillen. Ga uit van +/- €10-€15  per dag als indicatie. Hoe groter de hond, hoe duurder het verblijf vaak. Extra zorg, bijvoorbeeld het geven van medicatie, kan extra kosten meebrengen. Voor meerdere honden of katten hebben sommige pensions een kortingsregeling.

Download e-book

Wil jij nog meer weten over reizen met je hond? Download dan direct ons gratis e-book "Reizen met je hond". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book