Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

E-book teken hond

Weet jij alles over teken?

Bescherm je hond

Onze anti-teken producten

Hoe bescherm ik mijn hond tegen teken?

Zodra de temperatuur boven de 7 graden is, worden teken weer actief. Teken kun je vinden in het bos, maar ook in het park en in jouw achtertuin. De beet van een teek is niet pijnlijk, maar een teek kan wel ziekteverwekkers overbrengen via zijn speeksel. Hoe kun jij jouw hond beschermen tegen teken en zo de kans op ziekte verminderen?

Wat is een teek?

Een teek lijkt het meest op een klein spinnetje, soms maar 1 millimeter groot. Hij is bruin/zwart en probeert een plek te vinden waar hij zich vast kan bijten in de huid. Op die manier kan hij bloed opzuigen. Favoriete plekken bij je hond zijn de nek, de kop de oren en de poten, maar dat wil niet zeggen dat je teken niet op andere plekken kunt aantreffen op je hond.

Als een teek zich eenmaal volgezogen heeft met bloed, kan hij wel een doorsnee hebben van een centimeter. Die zie je meestal wel duidelijk zitten als je je hond controleert op teken.

Waar kom je teken tegen?

De gedachte leeft bij mensen dat teken zich in het bos uit bomen laten vallen op hun gastheer. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Helaas komen teken op meer plaatsen voor, ook in je achtertuin, in parken, in weilanden en heidevelden. Ze zitten vooral op lage begroeiing, zoals mossen, gras, varens en andere soorten. Ze wachten op een voorbijganger en proberen zich vast te klampen. Daarna gaan ze op weg naar een geschikt plekje om zich vast te hechten en vol te zuigen.

Wanneer zijn teken actief?

We kunnen inmiddels wel zeggen dat teken het hele jaar door actief zijn. Vroeger was de actieve periode van teken vooral beperkt tot het voor- en najaar. Zodra de temperatuur boven de 7 graden komt, worden ze actief. Vandaar dat de meeste tekenbeten plaatsvinden tussen maart en oktober. Maar in jaren dat het eerder warm is, begint dat al eerder.

Waarom je hond beschermen tegen teken?

Je zou kunnen denken: ik laat zo'n teek zijn gang gaan, want hij laat zich vanzelf weer vallen als hij volgezogen is. Maar dat is een verkeerde gedachte. Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten zijn teken verspreiders van ziektekiemen. Als een teek zich vastgebeten heeft, doet hij iets voordat hij bloed gaat zuigen: hij spuit wat speeksel in zijn slachtoffer om te voorkomen dat zijn zuigsnuit verstopt raakt. Met dat speeksel draagt hij ook eventuele ziektekiemen over. De bekendste is de ziekte van Lyme via de Borrelia bacterie. Het is daarom belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Kan je een hond beschermen tegen teken?

Gelukkig kun je wel het een en ander doen om je hond te beschermen. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Een tekenbeet helemaal voorkomen gaat helaas niet, maar je kunt de kans op een tekenbeet aanzienlijk verkleinen door tekenwerende middelen te gebruiken zoals een tekenband of een pipet.

Met welke producten kan je jouw hond beschermen tegen teken?

Er zijn diverse tekenwerende middelen op de markt. We lichten er een aantal toe.

Spot-on 

De zogenaamde spot-on producten komen in de vorm van een pipetje, waarmee je het middel zelf in de nek van jouw hond kan druppelen. De werkzame stoffen in de vloeistof worden opgenomen door de huid en verspreiden zich via de huidolie die de hond van nature uitscheidt.

Een spot-on product is meestal een maand werkzaam. Om jouw hond te blijven beschermen tegen teken dient deze behandeling vervolgens maandelijks herhaald te worden.

Zwemt jouw hond veel? Niet alle middelen behouden hun werkzaamheid. Check hier voor de bijsluiter van het product. 

Een voorbeeld van spot-on product voor honden tegen teken is Advantix.

Tekenband 

Een tekenband is ideaal wanneer je jouw hond langdurig tegen teken wilt beschermen. Tekenbanden kunnen namelijk je hond tot wel acht maanden beschermen tegen teken. De werkzame stof in de halsband verspreidt zich via de huidolie van de hond.

De meeste tekenbanden hebben een breukmechanisme. Dit betekent dat wanneer de hond ergens aan blijft hangen met zijn halsband, de halsband automatisch breekt.

Voorbeelden van tekenbanden die honden beschermen tegen teken zijn Scalibor en Seresto. De Seresto vlooienband beschermt honden tevens tegen vlooien en luizen 

Let op: geen één middel is 100% effectief tegen teken, daarom is het altijd belangrijk om je hond regelmatig te controleren op teken. Plekken waar teken graag zitten zijn de liezen, de oksels en de kop, maar een tekenbeet kan in principe overal zitten! Hoe eerder een teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat er ziektes worden overgebracht.

Wil jij meer weten over teken?

Weet jij bijvoorbeeld hoe je een teek effectief verwijdert en hoe je een tekenziekte kan herkennen bij jouw hond? In ons gratis e-book ‘Teken bestrijden’ lees je alles over teken bij honden.

Download gratis e-book