Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Help, mijn hond verhaart!

Verhaart jouw hond veel? In dit artikel lees je alles over de rui. Trimster Kiki deelt graag haar kennis met jou.

Hoe vaak verhaart een hond?

Haaruitval is heel normaal bij honden. Er zijn twee manieren van verharen, namelijk de blokrui en mozaïekverharing. Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat. Rassen die op deze manier verharen zijn bijvoorbeeld de Labrador Retriever en de Schotse Herdershond.

Hoe kan het dat mijn hond het hele jaar door verhaart?

Sommige honden vehelp, mijn hond verhaartrharen het gehele jaar door. Een voortdurende en onregelmatige verharing heet een mozaïekverharing. Dit komt vooral bij honden die geen of weinig onderwol hebben. Rassen die op deze manier verharen zijn bijvoorbeeld de Boxer, Dalmatiër,  Dobermann, maar ook langharige honden met weinig onderwol zoals de Ierse Setter en de Cocker spaniël. Toch zien we ook bij deze honden vaak een kleine piek in het voorjaar en in het najaar.

Stripvacht

Ruwharige honden worden tegenwoordig steeds vaker in een stripvacht “gezet”. Deze honden, bijvoorbeeld de ruwharige dashond (Teckel) of de Cairn Terriër, verhaart normaal gesproken 2x per jaar. Als hij dan geplukt wordt, worden alle dekharen in 1x geplukt en houd hij alleen nog zijn ondervachtje over, wat er heel kort uit ziet. Door bij de eerste plukbeurt de helft van de haren er uit te plukken, en 3 maanden later de tweede helft, wordt er een “tussenvacht” gecreëerd, waardoor de hond wat meer vacht over houd na het plukken. Deze honden moeten dan 1x in de 3 maanden geplukt blijven worden omdat de haren van de “plukrijpe” vacht anders even lang zijn als de nieuwe vacht en dan moet het “strippen” opnieuw gestart worden.

Kan ik de rui van mijn hond versnellen?

In de ruiperiode moeten honden een hoop haar kwijt. Het ene ras wat meer dan de ander. Je kunt dit proces versnellen door het ruiproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met een regelmatige borstelbeurt verwijder je de dode haren uit de vacht van de hond.

Mocht jezelf niet zo van het borstelen zijn of worstel je met de haren in huis, dan is het misschien een optie om een trimmer in te schakelen. Je kunt je hond op het hoogte punt van zijn rui naar de trimmer te brengen voor een was- en blaassessie. De trimmer zal dan je hond wassen en er daarna met een hondenföhn de meeste haren eruit blazen.

Hoe kan ik het verharen van mijn hond verminderen?

Een hond zal altijd blijven verharen, dit is een natuurlijk verschijnselen. Echter zijn er wel factoren die van invloed kunnen hebben op de vacht van jouw hond. Wanneer jouw hond een goede voeding heeft zal je dit terugzien in de ontlasting en de vacht van jouw hond. Wat een goede voeding is, is afhankelijk van jouw hond. Soms dien je meerdere voedingen uit te proberen voordat je een voeding vindt waar jouw hond het goed op doet.

Voedingssupplementen met omega-3 en 6 vetzuren kunnen tevens de huid en de vacht van jouw hond ondersteunen en net dat beetje extra bieden waardoor jouw hond soepeler door zijn rui komt.

Raadpleeg je dierenarts voor voedingsadvies en advies over supplementen.

Heeft jouw hond kale plekken?

Heeft je hond dusdanig last van haaruitval dat er kale plekken ontstaan, neem dan direct contact op met je dierenarts. Dit kan namelijk een symptoom zijn van een ziekte, parasiet of schimmel, of een gevolg zijn van een allergie. Ook kan er sprake zijn van stress.

Gerelateerde producten