Is jouw hond een teefje?

Lees hier alles wat jij moet weten over loopsheid

Gratis e-book aanvragen

Help, mijn hond is loops!

Loopsheid is de periode waarin het lichaam van de teef zich klaar maakt om gedekt te worden. Een wisselende hormoonbalans zorgt voor lichaams- en gedragsveranderingen.

De levenscyclus van de teef

Een teefje loopt in haar leven continu dezelfde vier fases door. Deze cyclus verloopt als volgt:

  • Pro-oestrus; dit is de voorbereiding op de vruchtbare periode. Een aantal eicellen gaan rijpen. De vulva van de teef begint een beetje op te zwellen en licht te bloeden. De bloeding ontstaat door bloedvaatjes die in de baarmoeder beginnen te knappen. De teef kan zich in deze periode ook wat onrustig gedragen. Deze periode duurt ongeveer 9 tot 17 dagen.
  • Oestrus; de hond is in deze fase vruchtbaar en is bereid zich te laten dekken. De vulva zwelling neemt af en de bloederige afscheiding wordt lichter. Let op: je hond is in deze periode door haar geur erg interessant voor andere honden. Deze periode duurt ongeveer 4 tot 15 dagen.
  • Metoestrus; hormonaal denkt het lichaam dat het teefje nu zwanger is, ook al is dit niet het geval. Je hond is dan hormonaal gezien schijnzwanger.  Of dit ook echt uit in ander gedrag is per hond verschillend. Het lichaam keert zich in deze periode langzaam weer terug naar ruststand. De metoestrus duurt 6 tot 10 weken.
  • Anoestrus; dit is de rustperiode van je teef. Deze periode duurt ongeveer 3 tot 9 maanden.

Hoe lang iedere fase duurt is per ras en per hond verschillend.

Eerste keer loops

Je hond wordt voor de eerste keer loops wanneer je teefje in de puberteit is gekomen, dit is meestal wanneer ze tussen de 6 en 18 maanden oud is. Wanneer je hond loops wordt ligt vaak aan de grootte van het ras. Hoe groter de hond hoe langer het duurt voordat de hond geslachtsrijp is.

Duur van loopsheid

Een teefje is gemiddeld drie weken loops. Tijdens die drie weken is je teef maar een aantal dagen echt vruchtbaar (tijdens de Oestrus). Een teefje wordt meestal twee keer per jaar loops, maar hiervoor geldt dat er ook rassen zijn die maar één keer per jaar loops worden, zoals wolfshonden. In tegenstelling tot de mens blijft een hond haar hele leven vruchtbaar. Ze blijft dus haar hele leven loops worden. De vruchtbaarheid neemt wel langzaam af.

Hoe kan je zien dat je hond loops is?

Loopsheid brengt zowel lichaams- als gedragsveranderingen mee. Lichamelijk herken je de loopsheid aan een licht opgezwollen vulva en een bloederige afscheiding. Bij sommige honden zie je niets van die afscheiding omdat de hond zichzelf continu wast. Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder.

Loopsheid uit zich bij iedere hond anders. Aan sommige honden merk je vrijwel niets dit wordt een stille loopsheid genoemd en is veel lastiger te herkennen.

Tip: je kunt ook aan andere honden merken dat je hond loops is. Zo zijn andere honden (ook teefjes) vaak erg geïnteresseerd in loopse honden.

Aandachtspunten

  • Een loopse hond is vaak afgeleid en onrustig. Daarom is het geen goede periode om met je hond te gaan trainen. Stel niet te hoge eisen aan haar.
  • Houd je teef aan de lijn wanneer zij loops is. Ondanks dat een teef alleen een aantal dagen loops is (Oestrus fase) is het slim om direct wanneer je vermoed dat je hond loops is, ze aan de lijn te houden. Een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen. Let op: dit geldt dus ook thuis, zorg dat je hond niet kan ontsnappen. Teven zijn erg vindingrijk.
  • Als je niet wilt dat je hond gedekt wordt kun je beter niet met je hond lopen door een losloopgebied. Andere honden ruiken van ver dat je hond loops is en zullen haar meer dan interessant vinden.
  • Pas je uitlaattijden van je hond aan zodat je minder kans hebt dat je (loslopende) reuen tegen het lijf loopt.
  • Was de dekentjes en de kussens in haar mand zodat ze een fijn plekje heeft om zich in terug te trekken. Heeft je hond veel last van afscheiding? Denk dan aan een loopsheidbroekje. 
  • Is je hond ongewenst gedekt? De Alizin injectie kan tot de 45 ste dag van de dracht gebruikt worden om de dracht op te heffen en er moeten twee injectie's gegeven worden met een 24 uurs interval.

Wil jij nog meer leren over loopsheid? Download dan direct ons gratis e-book "Help, mijn hond is loops!". Klik op de afbeelding om verder te gaan.


Gerelateerde producten