Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft jouw konijn een vies kontje?

Als een konijn een vies kontje heeft door vastklevende uitwerpselen, wordt er vaak gedacht dat het konijn last heeft van diarree. Dit hoeft echter niet zo te zijn. We leggen graag uit wat er aan de hand kan zijn.

Verschillende soorten keutels

Een konijn legt twee soorten uitwerpselen: ‘gewone’ keutels en blindedarm keutels. De blindedarmkeutels zijn plakkeriger en dient je konijn direct op te eten. In deze keutels zitten namelijk belangrijke vitaminen en eiwitten. Het kan zijn dat het konijn zijn blindedarmkeutels (caecotrofen) niet meer opeet, waardoor de blindedarmkeutels blijven pakken aan zijn vacht en in het hok terecht komen. Doordat deze keutels zachter zijn worden deze keutels vaak verward met diarree.

Je konijn eet geen blindedarmkeutels meer

Dat je konijn de blindedarmkeutels niet meer opeet, kan diverse oorzaken hebben:

  • Verkeerde voeding. Het konijn krijgt voer waar te veel koolhydraten in zitten. Denk aan konijnensnoepjes en brood. De blindedarmkeutels worden hierdoor heel zacht en blijven pakken aan de vacht.
  • Nieuw voer. De smaak van de blindedarmkeutels verandert en wordt minder gewaardeerd.
  • Overgewicht. Je konijn is te dik waardoor hij niet meer bij zijn anus kan komen om de blindedarmkeutels op te eten. Vaak ontstaat dit door een onbeperkt hoeveelheid konijnenvoer, fruit en konijnensnoepjes.
  • Tandproblemen. Het konijn heeft te lange tanden waardoor likken pijn doet door de scherpe punten.
  • Rugproblemen. Het konijn kan bijvoorbeeld twee wervels aan elkaar gegroeid hebben (spondylose) waardoor hij niet soepel genoeg meer is.
  • Pijnlijke huid. Het konijn kan een pijnlijke huid hebben door bijvoorbeeld urine-eczeem (bij incontinente konijnen).

Belangrijke voedingsstoffen

Het is voor het konijn erg belangrijk dat hij deze keutels opeet, want anders mist hij belangrijke voedingstoffen, waardoor hij op den duur erg ziek kan worden. De keutels blijven aan de vacht plakken waardoor je konijn erg vatbaar wordt voor de madenziekte (Myiasis). 

Wat kun je doen?

  • Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken.
  • Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid. Geef hem bij voorkeur Science Selective Rabbit of biks en geen gemengd voer, zodat je konijn alle belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt en niet alleen de lekkere dingen er tussen uit eet.
  • Zorg dat er altijd hooi beschikbaar is voor je konijn.
  • Geef je konijn geen snoep of fruit en pas op met groenvoer.
  • Inspecteer regelmatig de tanden van je konijn. Deze mogen nooit te lang zijn. Lees hier meer over het gebit van een konijn.

Ter bescherming tegen Myiasis kan er een horrengordijn geplaatst worden ook is het belangrijk dat je regelmatig het hok en de vacht van je konijn schoonmaakt. Je kunt ook je konijn preventief insprayen met een anti-myiasis spray van Beaphar of van de dierenarts.

Heb je al deze tips toegepast en heeft je konijn nog steeds te zachte blinde darmkeutels? Dan kan het zijn dat dit veroorzaakt wordt door pinwormen (Passalurus ambiguus). Raadpleeg je dierenarts voor een anti-wormmiddel.