Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Ebook vlooien hond

Last van vlooien?

Wij hebben alles om vlooien te bestrijden

Vlooienmiddelen voor honden >

Help, mijn hond heeft vlooien!

Wat moet je doen als je hond vlooien heeft? Hoe zorg je ervoor dat je een vlooienplaag zo snel mogelijk onder controle hebt? Lees in dit artikel hoe je vlooien kunt bestrijden en welke methodes er zijn.

Vervelende parasieten

Vlooien kunnen je hond het leven flink zuur maken. Het is niet leuk om te zien dat je hond maar blijft krabben en bijten. In sommige gevallen doet een hond dat tot bloedens toe. Het komt ook voor de honden een vlooienallergie ontwikkelen. Je wilt natuurlijk je hond zo snel mogelijk verlossen van deze plaaggeesten. Bij het bestrijden van vlooien is het goed om twee vuistregels te hanteren.

Twee vuistregels voor vlooienbestrijding

Voor een effectieve bestrijding van vlooien is het belangrijk dat je niet alleen je hond behandelt, maar ook de leefomgeving van je hond. Wanneer je hond vlooien heeft, zit namelijk maar 5% van de vlooien op je hond en 95% van de vlooien in de omgeving.

Daarnaast is het van belang dat je een vlooienmiddel gebruikt dat effectief is tegen vlooien in alle levensstadia: ei, larf, pop én vlo. Een vlooienpopulatie bestaat namelijk uit ongeveer 10% volwassen vlooien én 90% uit eieren, larven en poppen. Alleen volwassen vlooien bestrijden is daarom niet effectief genoeg.

Vlooien op het dier bestrijden

Er zijn een heleboel vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt. Welk middel geschikt is voor je hond is afhankelijk van de situatie en je voorkeuren. De twee meest gebruikte middelen zijn:

1. Spot-ons / druppels in de nek 

De zogenaamde spot-on producten komen in de vorm van een pipetje, waarmee je het middel zelf in de nek van de hond druppelt. De werkzame stoffen worden opgenomen door de huid en verspreiden zich via de huidolie die de hond uitscheidt. De vlooien die aanwezig zijn op het dier zullen gedood worden. Een spot-on beschermt je hond meestal één maand lang tegen nieuwe vlooien. Dit is echter per merk verschillend. Voorbeelden van spot-on producten zijn: Advantix en Advantage.

2. Vlooienband 

Een vlooienband is ideaal als je jouw hond ook voor een langere periode wil beschermen tegen nieuwe vlooien. De vlooienband van bijvoorbeeld Seresto doodt de vlooien die op jouw hond aanwezig zijn en beschermt jouw hond 7-8 maanden tegen nieuwe vlooien. De meeste vlooienbanden hebben een breukmechanisme. Dit betekent dat als je hond ergens aan blijft hangen met zijn halsband, de vlooienband automatisch breekt zodat je dier niet vast komt te zitten.

Vlooien in de omgeving verwijderen

Zoals je zojuist hebt gelezen, is het heel belangrijk voor een effectieve vlooienbestrijding dat je ook de omgeving vlovrij maakt. Hoe maak je de omgeving vlovrij?

1. Stofzuigen

Stofzuig grondig. Haal meubels aan de kant en stofzuig elke hoek van je huis grondig. Vooral de plekken waar jouw hond graag ligt. Vergeet ook niet je auto grondig te stofzuigen. Verwijder na het stofzuigen direct de zak uit de stofzuiger en plak deze goed dicht voordat je hem weggooit.

2. Omgevingsspray

Naast stofzuigen is het belangrijk dat je de omgeving behandelt met een omgevingsspray. Breng de omgevingsspray aan op plekken waar stofzuigen lastig is. Denk aan: hoeken, kieren, plinten, kleedjes en tapijt. Voorbeelden van omgevingssprays zijn Virbac Indoor-X en Beaphar Fleegard.

Download het e-book 'Vlooien bestrijden'

Wil jij nog meer weten over vlooien bij honden? Download dan direct ons gratis e-book "Vlooien bestrijden". Klik op de afbeelding om verder te gaan.

Download gratis e-book