Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Help, mijn hond heeft blaasgruis!

Je hond heeft de diagnose blaasgruis gekregen. Hoe ziet de behandeling van blaasgruis er uit?

Behandeling

Allereerst moet er vastgesteld worden of er ook sprake is van een verstopping of van blaasstenen. Ook moet er vast gesteld worden om welke soort blaasgruis het gaat. Wanneer er sprake is van een verstopping wordt dit eerst verholpen doormiddel van speciale katheters en vloeistoffen. Vervolgens krijgt de hond speciale dieetvoeding om de blaasgruis op te lossen in de blaas. Dit dieet duurt meestal 5 tot 6 weken. Vervolgens wordt er een dieetvoeding voorgeschreven die blaasgruis in de toekomst voorkomt. Wanneer de oorzaak lichamelijk is dient de hond vaak levenslang deze dieetvoeding te krijgen. Wanneer de blaasgruis psychische oorzaken heeft dient eerst de reden tot stress en/of angst aangepakt te worden. Vaak kan de hond hierna weer over op zijn normale voeding.

Wanneer oxalaat wordt vastgesteld kan de blaasgruis alleen operatief verwijderd worden. Na de operatie krijgt de hond dieetvoeding voorgeschreven die blaasgruis in de toekomst voorkomt.  

Wanneer er sprake is van een ontsteking kan de dierenarts ook nog antibiotica en pijnstillers voorschrijven.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Hoe voorkom je dat je hond blaasgruis krijgt?

  • Zorg dat je hond voldoende uitlaat, zodat urine zich niet kan gaan concentreren.
  • Zorg dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is. Een drinkfontein kan helpen om je hond te verleiden meer te gaan drinken.
  • Kwaliteitsvoer bevalt veel minder zouten. Hoe minder zout de hond binnenkrijgt, hoe minder kans hij heeft op blaasgruis.
  • Wanneer je hond weinig drinkt kun je je hond ook blikvoeding geven. Blikvoeding (natvoer) bestaat namelijk voor een groot deel uit water.