Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Heeft je konijn diarree?

Wat moet je doen als je konijn aan de diarree is? Wat kunnen oorzaken zijn van diarree?

Twee soorten keutels

Konijnen produceren twee soorten keutels: ‘gewone’ keutels en blindedarmkeutels (caecotrofen). Gewone keutels horen hard en rond te zijn. Blindedarmkeutels zijn kleiner en zachter dan gewone keutels. Ze ruiken iets sterker en zitten vaak als trosjes aan elkaar geplakt. Deze keutels bevatten noodzakelijke eiwitten, mineralen en bacteriën. Normaliter eet het konijn deze blindedarmkeutels op. Vandaar dat je ze vrijwel nooit in het hok ziet.

Vies kontje

Het kan zijn dat het konijn zijn blindedarmkeutels (caecotrofen) niet opeet, waardoor de blindedarmkeutels blijven pakken aan zijn vacht en in het hok terecht komen. Doordat deze keutels zachter zijn, worden deze keutels vaak verward met diarree. Lees hier meer.

‘Gewone’ zachte keutels

Mogelijke oorzaken:

  • Groenvoer. Het kan zijn dat je konijn een bepaald groenvoer niet verdraagt. Ook kan het zijn dat ze er te veel van binnen heeft gekregen. Groenvoer dient langzaam opgebouwd te worden.
  • Verkeerd gebruik van antibioticum.

Wat te doen

Bij een verkeerde reactie op groenvoer kun je je konijn twee dagen op een hooidieet zetten. Geef je konijn alleen hooi en water. Wanneer dit niet werkt en de keutels zacht blijven, raadpleeg dan je dierenarts. Neem wat keutels mee zodat je dierenarts die eventueel kan onderzoeken.

Waterdunne diarree

Deze vorm van diarree kan erg gevaarlijk zijn. Vaak is je konijn daarbij erg stil, eet niet of nauwelijks en heeft ijskoude oren.

Mogelijke oorzaken:

  • Bedorven voer
  • Vergiftiging
  • Darmontsteking door een virus of bacterie
  • VHS
  • Coccidiose. Dit zijn parasieten die vooral bij jonge konijnen vaak voorkomen.

Diarree kan ook een gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen.

Wat te doen

Ga direct naar de dierenarts! Probeer je konijn onderweg iets te laten drinken en houd je konijn warm door een kruik of Snuggleproduct. De dierenarts zal je konijn onderzoeken, een diagnose stellen en je konijn behandelen. Ook kan het zijn dat je medicijnen meekrijgt om de bacteriën of parasieten tegen te gaan.

Extra belangrijk voor thuis: zorg voor goede hygiëne! Zorg dat de vacht van je konijn schoon blijft en maak het hok extra vaak en goed schoon om maden tegen te gaan. Lees hier meer over Myiasis.

Steeds kleinere keutels

Als de keutels steeds kleiner worden en ook het aantal afneemt, betekent dit in principe minder voeropname. Ook hiermee kun je het beste naar de dierenarts gaan. Je kunt een verstopping voorkomen door je konijn genoeg hooi te laten eten, goed te laten drinken en veel beweging te geven, zodat het lichaam optimaal kan functioneren.