Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Eikels zijn giftig voor honden!

In het najaar vallen ze weer massaal van de bomen: eikels. Deze kleine nootachtige vruchten zijn niet alleen geliefd bij eekhoorns. Ook veel honden vinden ze leuk om mee te spelen, op te kauwen of zelfs om op te eten. Maar let op, dit is niet zonder gevaar. Eikels bevatten namelijk een stof die giftig is voor honden.

Giftige stof voor honden in eikels: tannine

De giftige stof die voorkomt in eikels en eikenbladeren is tanninezuur (looizuur). Deze stof is bij een verhoogde dosis giftig voor honden. Hoe groener de eikel, hoe meer tannine hier in zit en hoe schadelijker de eikel

Eikels zijn giftig voor honden

 is voor jouw hond.

Teveel tannine kan buikpijn, braken, diarree en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Wanneer een hond op regelmatige basis teveel tannine binnenkrijgt, kan dit zelfs tot nierfalen leiden.

Veroorzaken van blokkades

Naast het feit dat eikels tannine bevatten, kunnen ze door hun formaat ook darmblokkades veroorzaken en kan de scherpe schil het darmslijmvlies gaan irriteren. Een darmblokkade zal altijd operatief verwijderd moeten worden. Een verstopping herken je aan een opgezwollen buik en doordat je hond weinig tot geen ontlasting heeft.
Ander herfstfruit

Kastanjes en dennenappels zijn niet giftig, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Als deze in hun geheel of gedeeltelijk ingeslikt worden, kunnen ze ook verstoppingen veroorzaken. Hiernaast kunnen de scherpe gedeeltes van de dennenappel veel inwendige schade aanrichten.

Voorkom een eikel vergiftiging bij je hond

Laat je hond niet spelen met eikels, kastanjes en dennenappels. Lukt het niet om het herfstfruit af te pakken? Probeer dan om het te ruilen met een snack of beloningssnoepje.

Je hoeft niet in paniek te raken wanneer je hond een enkele eikel oppeuzelt, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wanneer naar de dierenarts?

Heeft jouw hond een aantal eikels gegeten of eet hij of zij er structureel elke wandeling een paar? Raadpleeg dan jouw dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.