Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

De IQ test voor huisdieren: test de intelligentie van jouw hond of kat

Jouw huisdier is uiteraard de leukste, liefste en slimste van de hele wereld. Alhoewel, slimste? De ene dag lijkt hij weliswaar een echte Einstein, de andere dag heeft hij geen idee meer wat je bedoelt als je ‘m een simpele opdracht geeft en kan hij zelfs de bak met brokjes niet meer vinden die je recht voor z’n neus hebt neergezet. Test met deze simpele proefjes het IQ van jouw huisdier en ontdek of hij meer wegheeft van het type “One Orange Braincell” of dat je hem juist beter in kunt schrijven voor Harvard.

 

Wat is intelligentie?

Intelligentie wordt ook wel gedefinieerd als ‘een verzameling van verstandelijke vermogens (cognitie), processen en vaardigheden’, zoals:

  • relaties kunnen ontdekken, leggen en doorzien,
  • problemen kunnen oplossen,
  • zich flexibel kunnen aanpassen in nieuwe situaties,
  • zelfstandig kunnen leren, zonder directe en volledig instructie nodig te hebben.

Er bestaan verschillende vormen van intelligentie zoals instinctieve intelligentie, adaptieve intelligentie, sociale intelligentie, enzovoorts. Scoort jouw huisdier weinig punten in deze IQ test zegt dat dus eigenlijk niet zoveel. Hij of zij blinkt waarschijnlijk uit in andere vormen van intelligentie die niet getest worden in deze vrij simpele test.

Je moet de test dan ook niet al te serieus nemen. Het idee is om deze test als een spelletje te behandelen en er voor jullie allebei een leuke tijd van te maken. En geef je huisdier uiteraard altijd - hoe hoog of laag hij ook scoort - veel liefde en positieve aandacht!

 

Benodigdheden

  • Brokjes/snoepjes (een beloning die je hond of kat héél erg lekker vindt)
  • Handdoek
  • Drie bekers van hard plastic of karton(Groot) stuk karton
  • Stopwatch
  • Plezier!

NB: gebruik altijd je gezonde verstand. Als jouw huisdier erg bang, oud, ziek of op een andere manier beperkt is, kijk dan goed of je hem of haar wel een plezier doet met deze testjes en blijf er uiteraard altijd bij om in te grijpen als dat nodig is.

 

Test 1: De ‘handdoek-over-hoofd’ test

Laat je huisdier ruiken aan een handdoek. Als hij er niet bang van is, leg je de handdoek over de kop van je huisdier en meet je hoe lang het duurt voordat hij de handdoek heeft verwijderd.

Deze test geeft inzicht in het vermogen van je huisdier om problemen op te lossen.

Score: Geef je huisdier drie punten als hij erin slaagt zichzelf binnen tien seconden te bevrijden, twee punten als het tien tot twintig seconden duurt, en één punt als het meer dan twintig seconden duurt.

Test 2: De ‘verborgen-snoepjes’ test

Leg iets heel lekkers op de grond en leg er een handdoek overheen (dit mag terwijl je huisdier toekijkt). Meet vervolgens hoe lang het duurt voordat je huisdier het lekkers te pakken heeft.

Als alternatief kun je deze test ook doen met het lievelingsspeeltje van jouw hond of kat.

Ook met deze test bekijk je het probleemoplossend vermogen van jouw huisdier.

Score: Geef je huisdier drie punten als hij binnen vijftien seconden het snoepje te pakken heeft, twee punten als het vijftien tot zestig seconden duurt, en één punt als het meer dan zestig seconden duurt.

Test 3: De ‘omgedraaide-bekers’ test

Zet drie lege bekers ondersteboven op een rij. Terwijl je huisdier toekijkt, plaatst je iets lekkers onder één van de bekers. Leid je huisdier hierna zestig seconden af voordat je hem naar het lekkers laat zoeken. Als alternatief kun je je huisdier ook zestig seconden in een andere kamer zetten voordat hij naar het snoepje mag zoeken.

Hiermee wordt het geheugen van je huisdier getest en wordt bepaald hoe goed jouw huisdier informatie kan leren en onthouden.

Score: Geef hem drie punten als hij rechtstreeks naar de beker gaat waar het lekkers onder ligt, twee punten als hij bij de tweede poging de juiste beker vindt, en één punt als hij pas bij de derde poging (of meer) de lekkernij vindt.

Test 4: De ‘vis-het snoepje-onder-de-bank-vandaan’ test

Leg onder een meubelstuk (bank of stoel, zo laag bij de grond dat je huisdier en niet met z’n kop onder kan) een snoepje binnen het bereik van de poot van je huisdier.

Met dit proefje worden de redeneer- en probleemoplossende vaardigheden van je huisdier getest.

Score: Geef je huisdier drie punten als het hem minder dan dertig seconden kost om de beloning te pakken met alleen zijn poot. Als hij eerst zijn kop onder de stoel of bank probeert te duwen of zowel zijn neus als zijn poten gebruikt, geef hem dan twee punten, en hij krijgt één punt als hij de beloning pas na meer dan dertig seconden te pakken heeft.

Test 5: De ‘voorbij-het-muurtje’ test

Maak een grote kartonnen barricade van ongeveer 2 meter lang waar je huisdier niet overheen kan kijken en maak daar een rechthoekig gat in waar je huisdier zelf niet doorheen kan, maar wel doorheen kan kijken. Laat je huisdier vervolgens wat lekkers zien door de gleuf in het karton en moedig hem aan om dit te pakken.

Score: Geef jouw huisdier drie punten als hij er 20 seconden (of minder) over doet om erachter te komen dat hij om de barrière heen moet lopen om het lekkers te pakken. Als hij er langer dan 20 seconden over doet om dit uit te zoeken, geef hem dan twee punten, en één punt als hij door het gat probeert te klimmen of zich een weg dwars door de kartonnen muur heen wil banen i.p.v. er omheen te lopen.

 

Resultaten

  • 13-15 punten: Jouw huisdier is een genie. Weet je zeker dat hij niet stiekem uit is op wereldheerschappij?
  • 9-12 punten: Bravo! Jouw huisdier heeft een goed ontwikkelde intelligentie.
  • 6-8 punten: De intelligentie van jouw huisdier is gemiddeld. Jouw huisdier zal Harvard dus niet halen, maar hij heeft zeker ‘poot’entieel!
  • 1-5 punten: Jouw huisdier heeft wellicht wat hulp nodig om problemen op te lossen. En ook al is hij geen Einstein, hij blinkt vast uit in andere dingen.
  • 0 punten: Weet je zeker dat je jouw huisdier hebt getest en geen vaatdoekje?

 

Train zelf de intelligentie van je huisdier

Als je huisdier onverhoopt niet zo hoog heeft gescoord in deze IQ test, wanhoop dan niet. Je kunt zelf veel doen om de intelligentie van je hond of kat te stimuleren. Een goede manier om je huisdier mentaal uit te dagen zijn puzzels of ander interactief speelgoed. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van het probleemoplossende vermogen van je huisdier uit en verbetert zijn of haar cognitieve vaardigheden.

Andere tips om de score van jouw huisdier te verbeteren zijn: gebruik een beloning (snoepje of speeltje) waar jouw huisdier héél erg gek op is, zodat hij gemotiveerd is om zijn best te doen voor die beloning. En als je vaker oefent, worden de testjes uiteindelijk ook makkelijker. Oefening baart kunst!