Facebook Pixel

Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Berenklauw is giftig voor honden

BerenklauwIedere zomer komen er meer berenklauwen voor in Nederland. Deze plant valt op door haar grootte en grote trossen met bloemen, maar wist je dat deze plant aanraken niet zonder gevaar is? Deze giftige plant veroorzaakt namelijk brandwonden bij mensen én dieren.

Het sap dat via de kleine haartjes van de berenklauw op de huid terecht komt bevat het stofje furocoumarine dat in combinatie met zonlicht, roze huid en blaren veroorzaakt, vergelijkbaar met brandwonden.

Hoe herken je berenklauw? 

Berenklauw lijkt wat op fluitenkruid. Echter heeft berenklauw grotere, harige bladeren vergelijkbaar met de klauw van een beer. Er komen twee soorten voor in Nederland:

  • De gewone berenklauw is een inheemse soort en wordt 60 cm tot 2 meter groot.
  • De reuze berenklauw, die ook de meeste reactie geeft, wordt 2 tot 3 meter hoog. Dit is een uitheemse soort die jaren geleden is geïmporteerd vanwege zijn mooie grote trossen met bloemen. Echter besefte men toen onvoldoende dat de plant zich in Nederland razendsnel zou voortplanten en het aanraken van de plant niet zonder gevaar is. Doordat de plant zich makkelijk voortplant is de plant moeilijk uit te roeien.

Mocht je berenklauw ergens treffen, bel dan de gemeente. De gemeente zal in de meeste gevallen de planten verwijderen.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen verschijnen wanneer je hond in aanraking is geweest met berenklauw:

  • roze tot roze vlekken die jeuken
  • beschadigde huid
  • (brand)blaren

Behandeling

Wanneer je vermoedt dat je hond in aanraking is geweest met berenklauw, maar er nog geen symptomen zichtbaar zijn, kun je het beste de vacht van jouw hond direct uitspoelen met water (eventueel met zeep). Hou vervolgens je hond een week lang zoveel mogelijk uit de zon.

Wanneer je bovenstaande symptomen ontdekt bij jouw hond, raadpleeg dan jouw dierenarts. Jouw dierenarts kan vaststellen of de wonden ontstaan zijn door berenklauw. Indien dit het geval zal je dierenarts je hond een pijnstilling geven en eventueel een brandwondenbehandeling starten. Na ongeveer 14 dagen zullen de symptomen afnemen.