Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Atopie bij honden

Atopie (atopische dermatitis) is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door een omgevingsallergie. Het heeft wat weg van hooikoorts bij mensen, maar daar waar mensen vaak last krijgen van de luchtwegen en ogen, krijgen honden juist last van hun huid.

Is atopie bij honden erfelijk?

Atopie bij honden heeft een erfelijke basis. Echter is erfelijkheid niet de enige factor die bepaalt of jouw hond een atopische dermatitis ontwikkelt; omgevingsfactoren spelen tevens een rol.Atopie bij honden

Atopie komt meestal tot uiting tussen het 1e en 3e levensjaar.  Ook komt het bij bepaalde rassen vaker voor dan bij anderen. Voorbeelden van gevoelige rassen zijn de West Highland white terriër (Westie), Amerikaanse Staffordshire terriër, Franse bulldog en de labrador retriever.

Symptomen van atopie bij honden

Jeuk is het allerbelangrijkste symptoom bij atopie. Die jeuk kan de volgende verschijnselen geven:

  • likken, bijten en krabben;
  • rode plekken (bacteriële en/of gistinfecties van de huid);
  • korstjes (van kapot gekrabde wondjes);
  • kaalheid;
  • bruine verkleuring van vooral lichte haren (speeksel/likken);
  • oorontsteking (de oorschelp en het eerste stukje in het oor zijn bekleed met huid);
  • oogontsteking (bindvliesontsteking/conjunctivitis).

Diagnose

Omdat de symptomen van atopie lijken op zoveel andere aandoeningen kan de diagnose niet direct gesteld worden. Zo wordt er bijvoorbeeld eerst gekeken of de hond een voedselallergie heeft. 

Wanneer de symptomen niet verdwijnen kan er door middel van een huidtest en/of bloedonderzoek gekeken worden voor welke allergenen jouw hond allergisch is.

De meest voorkomende allergenen voor atopie zijn huisstofmijten, boompollen en graspollen. Maar bijvoorbeeld schimmels, vlooien, of kruiden kunnen ook allergenen zijn.

Behandeling van atopie bij honden

Genezen van atopie is helaas niet mogelijk. De behandeling heeft daarom altijd als doel om de atopie dusdanig onder controle te krijgen zodat je hond een prettig, (bijna) jeukvrij leven kan hebben.

Contact met allergeen vermijden

Het meest logische is om hetgeen waar je hond allergisch voor is (allergeen), te verwijderen uit zijn omgeving. Meestal is dit helaas niet makkelijk of mogelijk.

Immunotherapie of hyposensibilisatie

Bij immunotherapie krijgt je hond injecties met een kleine hoeveelheid allergenen. Op deze manier kan het lichaam wenen aan de allergenen en de allergische reactie kan hierdoor verminderen of verdwijnen. In de meeste gevallen moet de rest van het leven een lage dosis gegeven worden (1x per 1-2 maanden). Immunotherapie heeft succes in ongeveer 70% van de gevallen.
Het kan tot wel een half jaar duren voordat er verbetering zichtbaar is.

Anti-jeuk medicatie

Prednison is effectief tegen atopie, echter heeft Prednison vervelende bijwerkingen, zeker als het langere tijd gegeven moet worden. Apoquel en Atopica zijn jeuk-onderdrukkende medicijnen, die niet de bijwerkingen hebben van Prednison. Atopica is daarnaast ook ontstekingsremmend.
Atopie-medicatie dient de rest van een hondenleven gegeven te worden.

Voeding voor honden met atopie

Hypoallergene voeding speciaal voor de huid kan een positief effect hebben op honden met atopie. Voorbeelden hiervan zijn Hill’s Derm Defense en Sanimed Atopy Sensitive.

Shampoos voor honden met atopie

Dermatologische shampoos kunnen helpen de huid tot rust te brengen en de huidbalans te herstellen. Hierdoor kan de irritatie worden verzacht en de jeuk verminderen.

Wanneer naar de dierenarts met je hond?

Heeft jouw hond veel jeuk? Raadpleeg dan je dierenarts. De dierenarts helpt je graag om erachter te komen waarom jouw hond hier last van heeft. Mocht het atopie zijn, dan kan je dierenarts ervoor kiezen om het zelf te behandelen of je door te sturen naar een dierendermatoloog. 

Meer weten over voedselallergie?

Atopie bij honden komt vaak voor in combinatie met voedselallergie. Wil jij meer weten over voedselallergie bij je hond? Download dan direct ons gratis e-book "Voedselovergevoeligheid?"

Download gratis e-book