Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Ebook gebit hond

Hoe verzorg je het gebit?

Lees hier alles wat jij moet weten over het hondengebit

Gratis e-book aanvragen

Alles over het puppygebit

In dit blog lees je alles over de ontwikkeling van het hondengebit. Zo kom je bijvoorbeeld te weten wanneer jouw pup zijn gebit wisselt en wanneer hij zijn volledige gebit heeft.

Het melkgebit

Net als een mens heeft een hond een melkgebit en een permanent gebit. Een pup wordt geboren zonder tanden. Na twee tot vier weken krijgt de pup zijn eerste melktanden. De meeste pups hebben na 12 weken een volledig doorgekomen melkgebit. Het melkgebit van een pup bestaat uit 28 tanden en kiezen:

  • 12 snijtanden
  • 4 hoektanden
  • 12 kiezen

Wisseltijd

Vanaf 12 weken begint direct de wisseltijd naar het permanente gebit. Je pup kan in deze tijd af en toe last krijgen van zijn gebit. Je pup zal hierdoor behoorlijke kauwdrang hebben. Zorg dat je in deze tijd voldoende kauwmateriaal in huis hebt. Er is speciaal puppy kauwspeelgoed te koop dat niet té hard is en je bijvoorbeeld kunt koelen. Een pup wisselt meestal eerst zijn snijtanden, vervolgens zijn kiezen en als laatste de hoektanden. In de meeste gevallen heeft een pup als hij 7 maanden oud is zijn volledige melkgebit gewisseld.

Tandenpoetsen

Een melkgebit heeft in principe niet zoveel onderhoud nodig. Echter is het aan te raden om in deze fase alvast je pup te laten wennen aan tandenpoetsen. Wanneer jouw pup een volwassen gebit heeft helpt tandenpoetsen gebitsproblemen voorkomen. Door je dier al vroeg aan deze activiteit te laten wennen kun je het gebit van jouw hond later gemakkelijk verzorgen.

Dierenarts

Wanneer jouw pup zijn eerste vaccinaties krijgt bij de dierenarts wordt er altijd extra aandacht besteed aan het gebit en de ontwikkeling ervan. Er komen namelijk regelmatig problemen voor bij de wisseling van het melk- naar het blijvend gebit. Benieuwd welke gebitsproblemen er voorkomen bij pups en hoe je gebitsproblemen op latere leeftijd kunt voorkomen? Download ons gratis e-book: Een gezond gebit.

Gebit hond verzorgen