Facebook Pixel

Vragen? Bel ons ma t/m vrij van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

E-book teken hond

Weet jij alles over teken?

Bescherm je hond

Onze anti-teken producten

Ziekte van Lyme bij honden

De ziekte van Lyme, ook wel Borreliose genoemd bij honden, wordt overgebracht door teken. Wist je dat deze tekenziekte ook voor honden gevaarlijk kan zijn? In dit blog lees je alles over de symptomen, de diagnose en de behandeling van de Ziekte van Lyme bij honden. 

Hoe raakt mijn hond besmet met de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een ziekte die overgedragen kan worden door teken die besmet zijZiekte van Lyme bij hondenn met de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt in Nederland voornamelijk door de Ixodes-teken overgebracht. Ongeveer 20-40% van de Ixodes-teken in Nederland zijn besmet met de Borrelia-bacterie. 

Wat zijn de symptomen van de Ziekte van Lyme bij honden?

De ziekte van Lyme bij honden heeft vaak geen symptomen tot vage klachten. Symptomen die voor kunnen komen:

  • koorts
  • lusteloosheid
  • verlies van eetlust
  • tijdelijke kreupelheid
  • gezwollen lymfeklieren
  • schade aan de nieren/nierfalen

Deze symptomen kunnen direct na besmetting optreden, maar ook pas jaren later.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

De diagnose wordt door de dierenarts gesteld naar aanleiding van het verhaal van de eigenaar.

Via bloedonderzoek is ook een mogelijkheid. Tijdens het bloedonderzoek kijkt de dierenarts dan naar antilichamen tegen de Ziekte van Lyme. Doordat het even kan duren voordat een lichaam antilichamen aanmaakt, kan het bij een negatieve uitslag zinvol zijn om de bloedtest na een paar weken te herhalen. Diagnose vaststellen via bloedonderzoek is niet altijd even betrouwbaar en is een erg complex proces.

Hoe ziet de behandeling van de Ziekte van Lyme bij honden eruit?

Een hond met de Ziekte van Lyme wordt behandeld met een antibiotica (doxycyline). Deze antibioticakuur duurt twee tot drie weken. In de meeste gevallen verdwijnt de bacterie na deze kuur.

Wanneer de ziekte in een later stadium wordt behandeld is er een kans op blijvende schade. Zo kan je hond last houden van nierproblemen en/of kreupelheid.

In een enkel geval blijft de Borrelia-bacterie chronisch aanwezig in het lichaam. De hond blijft drager van de bacterie. Wanneer de weerstand van de hond daalt, zal je hond opnieuw klachten krijgen.

Hoe voorkom je de Ziekte van Lyme bij je hond?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Helaas is de Ziekte van Lyme niet 100% te voorkomen. Belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn:

  1. Controleer jouw hond regelmatig op teken. Heeft jouw hond een teek? Verwijder dan de teek op de juiste manier.
  2. Maak gebruik van tekenwerende producten. Dit verkleint de kans dat een hond gebeten wordt door een teek.

Wil jij weten hoe je teken op de juiste manier verwijdert zodat de teek geen kans heeft om ziektes over te brengen? Of wil jij weten welke producten er zijn om jouw hond te beschermen tegen teken? Lees dan ons gratis e-book: Teken bij je hond

Download gratis e-book