Welke kam heb ik nodig voor mijn hond?

Welke materialen je nodig hebt voor de vachtverzorging hangt erg af van het type vacht van de hond. Er zijn allerlei borstels en kammen te verkrijgen. Ook zijn er shampoo's en andere vacht- en huidverzorgende middelen te koop. Advies hierover kun je het beste inwinnen bij een hondentrimmer of je dierenarts.

Kam

Een kam is handig om klitten uit de vacht te verwijderen. Trek niet zomaar aan de klit met de kam, dit is erg pijnlijk voor de hond. Hou met de vrije hand de vacht tussen de klit en de huid vast en trek dan – in kleine plukjes – de klit voorzichtig met de kam uit de vacht. Let erop dat de hond dit niet als onprettig ervaart. Als de klit echt niet te ontwarren is, gebruik dan een schaar (met stompe punt!) om de klit uit de vacht te knippen.

Er zijn ook kammen waarbij de tanden heel dicht op elkaar staan. Deze zogenaamde vlooienkammen zijn ideaal om eventuele vlooien op te sporen. Een standaard klusje als je toch met de vacht bezig bent. Strijk met je vrije hand, tegen de richting van de vacht in wat haar weg zodat de huid zichtbaar wordt. Haal dan met de vlooien kam steeds kleine plukjes haar onder je vrije hand vandaan en kam deze weer in de richting van de haargroei. Controleer dan de kam op vlooien of hun uitwerpselen.

Rubberen borstel

Een rubberen borstel kun je het best gebruiken om bij kortharige honden losse haren te verwijderen. Dit is nodig als de hond in de rui is. Buiten de ruiperiode kun je de rubberen borstel beter niet gebruiken want dan trek je ook haren los die nog vast zaten. Die haren groeien dan wel weer terug maar hierdoor wordt het ruipatroon van de hond doorbroken.

Pennenborstel

Deze borstel heeft lange pennen die aan de uiteinden zijn afgerond. Deze borstels zijn ideaal voor honden met een lange, sluike vacht (zoals de Yorkshire terriër).

Slicker-borstel

De slicker-borstel heeft dunne, gebogen haakjes van metaal. Deze borstel kun je gebruiken om dode haren uit langere en dikkere vachten te halen. Ook goed te gebruiken om klitten uit de vacht te halen.

Harkje

Het harkje gebruik je om dode haren uit de ondervacht te halen. Dit werkt vooral goed bij honden met een wat langere of grove vacht.