Vragen? Bel ons van 9:00 tot 17:00 op 0522 20 21 20 

Welke kam heb ik nodig voor mijn hond?

Welke materialen je nodig hebt voor de vachtverzorging van je huisdier hangt erg af van het type vacht van de hond. Er zijn allerlei borstels en kammen te verkrijgen. Ook zijn er shampoo's en andere vacht- en huidverzorgende middelen te koop. Advies hierover kun je het beste inwinnen bij een professionele hondentrimster.

Kam

Een kam is handig om klitten, kleine knoopjes of vuil uit de vacht te verwijderen. Trek niet zomaar aan de klit met de kam, dit is erg pijnlijk voor uw huisdier. Houd met de vrije hand de vacht tussen de klit en de huid vast en hark dan met de kam het klitje los. Als de klit wat groter is, dan is het vaak voor het dier prettiger om deze weg te knippen. Kijk wel goed uit dat u niet in de huid knipt. Indien er sprake is van erg veel klitten of zelfs vervilting, dan is het vaak beter om deze door een professionele trimster te laten verwijderen. Soms is het noodzakelijk om dit te laten scheren.

Er zijn verschillende soorten kammen. Kammen waar de tanden ver uit elkaar staan noemen we “grof” en kammen waar de tanden dicht op elkaar staan zij “fijn”. Met een grove kam, kam je door een dikke/wollige vacht en met een fijne kam door een fijne/dunne vacht. De allerfijnste kam is de vlooienkam. Deze zijn ideaal om eventuele vlooien op te sporen. Een standaard klusje als je toch met de vacht bezig bent. Strijk met je vrije hand, tegen de richting van de vacht in wat haar weg zodat de huid zichtbaar wordt. Haal dan met de vlooien kam steeds kleine plukjes haar onder je vrije hand vandaan en kam deze weer in de richting van de haargroei. Controleer dan de kam op vlooien of hun uitwerpselen. Een handige manier om er achter te komen of er vlooienpoep in de vacht zit, is door de kam op een natte tissue uit te kloppen. Als de zwarte puntjes die op de tissue vallen, rood uit lopen, dan weet je zeker dat het vlooienpoep is. Blijven ze zwart, dan is het wat anders.

Rubberen borstel

Een rubberen borstel kun je het best gebruiken om bij kortharige honden losse haren te verwijderen. Dit is nodig als het dier in de rui is. Buiten de ruiperiode kun je de rubberen borstel beter niet gebruiken want dan trek je ook haren los die nog vast zaten. Die haren groeien dan wel weer terug maar hierdoor wordt het ruipatroon van de hond doorbroken en zal het de haaruitval stimuleren.
Ook is een rubberen borstel te gebruiken om tijdens het wassen de hond te masseren tijdens de inwerktijd van de shampoo.

Pennenborstel

Deze borstel heeft lange pennen die aan de uiteinden zijn afgerond. Deze borstels zijn ideaal voor honden met een lange, sluike vacht (zoals de Yorkshire terriër).

Slicker-borstel

De slicker-borstel heeft dunne, gebogen haakjes van metaal. De slicker-borstel kan aan twee kanten gebruikt worden en buigt mee tijdens het borstelen. Deze borstel kun je gebruiken om dode haren uit langere en dikkere vachten te halen en is zeer geschikt voor de dagelijkse of wekelijkse borstelbeurt om de vacht te controleren op vuil en klitten. Na het wassen is deze borstel fijn om de vacht mee door te borstelen tijdens het fohnen.

Harkje

Het harkje gebruik je om dode haren uit de ondervacht te halen. Dit werkt vooral goed bij honden met een wat langere of grove vacht. Ook is het harkje fijn om kleine klitjes of beginnende klitvorming uit de vacht te kammen. Het harkje wordt ook echt als een hark, met korte haaltjes, gebruikt.